Как да си освободим пространство в C:\ (Vista)


Наскоро се сблъсках с проблем който превлече значително вниманието ми върху обемът на заетото място в “local disk C:\” На машината ми.
При наличието на 50GB в тази директория, след една проста сметка като отпуснах 20GB за операционната система + още най-много 10 за инсталираният софтуер + още 5GB аванс прецених че е редно да имам най-малко 15GB  свободно пространство. При което то реално нямаше и 1GB.
След като направих няколко експеримента реших да ви запозная с някои алтернативни решения в случай че някога ви се наложи да пребягвате до тях…

1. Организиране на потребителските файлове извън системната директория!

transferПостарайте се да държите колкото се може по малко аудио, видео, имеидж и всякакав вид подобни файлове (с изключение на шорткъти) на десктопа в my documents, my music, my pictures  и всякакви други директорий  които са различни от тези които са предназначени за ваше лично пространство: local disk D:\ ; E;\ ; F:\….. и всички други дялове на хард-диска ви различни от C:\ според зависи от това на колко части е разделен, и дали въобще е разделен. Предимството на това разпределение е освен че, тези “ваши” файлове вече няма да създават излишни конфликти при работата на операзионната ви система с присъствието си в директорията й, със сигорност ще са на по сигурно място във всяка една директория различна от тази в която е системата ви. (C:\)
След като сте сортирали файловете си, можете да минете към 2- ра стъпка.

2. Премахване на излишният софтуер.

addremovesoftОтивате в Контролният панел
start menu -> control panel -> programs and features
При предположение че знаете коя програма или игра за какво ви е нужна и колко ви влиза в употреба, ви препоръчвам да ънинсталирате всяка една която ви е ненужна.
След като го премахнете от контролният панел, за да сте сигурни че е напълно премахнат без да си е оставил излишни, вече ненужни системни файлове в директорийте си, можете да отделите малко от личното си време и да преровите щателно съдържанието на папките в C:\ , след което да изтриете всяка папка или файл носещ името и имащ нещо общо с програма или игра която някога е съществувала в компютърат ви, а вече не съществува.
(Лично аз останах изнанадан от факта че след ънинсталацията на касперски 2009 намерих в една от системните му папки файлове които бяха с размери над 1GB които предполагам са йзпълнявали роля на някакви негови си бекъпи но естествено това не ме спря да ги изтрия)

3 Изключване на System Restore

Попринцип, операционната ви система по подразбиране е направена да си създава периодично “Restore Points” което буквално означава точки на възтановяване.
Това са определени моменти в които системата ви си създава копие на настройките и при необходимост, ако станете жертва на срив да ви даде възможност да си възтановите настройките на системата до даден попент който е преди въпросният срив. Естествено тези точки на възтановяване представляват файлове който с времето се овеличават и заемат необходимото си нужно пространство.
При предположение че използването на този вид бекъп, шансът нещата да си дойдат напълно на мястото без проблеми е абсолютно минимален, аз бих предпочел въобще да не съществуват. Особено ако имам нужда от пространство което би ми било онт полза!
Ето как се спират:

Start menu -> all programs -> accessories -> System Tools -> System restore
Където ще видите този прозорец

restore2

Натиснете на “open system protection” и ще ви излезе прозорецът с активирана отметка на локалният ви диск C:\
За да изключите тази опция махнете отметката, и след като ви излизи това съобщение…

restore3

изберете “Turn System Restore Off”
Готово :)

4. Почистване на диска от ненужни файлове (Disk Cleanup)

diskcleanСистемата ви е устроена така че при работата си някой приложения си създават временни файлове който продължават а си стоят и след като вече не влизат в употреба и са ни ненужни.
Като подобни приложения, най-тголама роля играят браузърите ни с който сърфираме в интернет. Голямо количество от файловете поместени в страниците на сайтовете който посещаваме се запазват в компютрите ни под формата на запаметени пароли, настройки, данни дза сайта който сме посетили и графичните му съдържания. За почистването от подобен вид ненужни временни файлове можем да използваме вградената функция за тази цел “Disk Cleanup”
my computer -> Local Disk (C:) -> десен бутон -> properties -> Disk Cleanup

След като направите и това не ви остава нищо друго освент да си рестартирате компютъра и да направите разликата в количеството свободно пространство в системната си директория C:\
Моят резултат беше около 6GB
Успех :)

Автор: get_peace



Този пост е видян 3265 пъти.
Ако това съдържание ви е харесало, може да го споделите с приятелите си :)
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •   
  •  

За Stanimir Georgiev

Казвам се Станимир Георгиев и имам над 15 годишен опит в сверата на информационните технологии. Занимавам се предимно с уеб изграждане, дизайн, брандинг, администрация и поддръжка на уеб сайтове и онлайн магазини. Чрез професионалния ми опит през годините съм предобил допълнителни компетенции към Онлайн Маркетинг и Търговия, и Оптимизация за търсачки (SEO). Виж портфолиото ми

Коментирай чрез Фейсбук:

Коментари

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*
To prove you're a person (not a spam script), type the security word shown in the picture. Click on the picture to hear an audio file of the word.
Anti-spam image