Истината За Фейсбук ??? (Част 2 – Парите)


fbmКак и от къде Фейсбук генерира доходите си и ще се наложи ли да си плащаме за да го използваме?

Поради проявеният интерес към предната ми статия “Истината За Фейсбук ??? (Част 1 – Преди и Сега)” съсредоточена предимно към историята, влиянието и сигурноста на тази мрежа, реших да направя втора част като допълнения към тази статия, концентрирана върху финансовата част!
От къде и колко пари печели Фейсбук след като е мрежа със свободен достъп до потребители? Ще плащаме ли някой ден за да го използваме?
Като за начало бих искал да ви припомня това което споменах в предната си статия за „Безплатната реклама” Безплатна или не, в мрежа от над 400 милиона потребители, понятието „Реклама” добива сериозен смисъл!

  • Рекламни инвестиции

Най-големият дял от рекламна дейност във фейсбук се явява дружеството за съмослужещата се рекламна платформа. От тази страница можете сами да започнете изграждането на собствената си реклама. Наскоро ФБ пусна собствена апликакация за рекламни добавки Facebook Ads API чрез която прогнозите вещаят значителни приходи. Един от топ-инвеститорите до сега се явява в лицето на ZYNGA разработчиците на гейм-приложеня като FarmVille, FishVille, YoVille, Cafe World, Mafia Wars, и др… които водят класациите на потребителски интерес към FB приложения  (може да видите класацията на zynga тук) Предвижданите приходи от FB Ads API до края на годината възлизат на 450 000 000 Щадски Долара.
Microsoft  в случаят се явява солиден инвеститор в приходите от реклами на FB.Ще ви припомня че рез 2007 Майкрософт изплаща 240 милиона щатски долара за 1.6% FB дял, чрез който използва за международен рекламен пазар във фейсбук . Въпреки че от началото на 2010 година ФБ ограничи рекламите на MS като им премахна рекламите свързани с междонародни пазари, и потдържа само вътрешните им реклами със социални цели. Прогнозите за доходите на реклами от майкрософт до края на годината възлизат на приблизителна сума от 50 000 000 щатски долара!
По данни на PricewaterhouseCoopers Media
За първото полугодие на 2009, интернет-рекламните приходи на територията на САЩ възлизат на 10.9 млрд. Долара. От тях, 435 милиона са само от фейсбук!
Microsoft и Zynga са водещите инфеститори на този сайт, но не и единствени. Също така ще припомня някои от останалите: PayPal като първи инвеститор с 500 000 долара, Accel с инвестиции на стоиност 12 700 000 долара, Greylock със своите 27 500 000. Към средата на миналата година, руската компания Digital Sky Technologies инвестира във фейсбук 200 милиона долара, срещу 1.96% дял, от социалната мрежа!
Фейсбук генерира пари по няколко основни начина, но рекламата е водещият. С подобен ръст на рекламо-потребителите, очакванията за генерираните доходи до краят на годината възлизат на 1 милиард долара, за разлика от изминалата 2009-та, през която са отчетени едва 550 милиона долара!

  • Виртуални стоки и подаръци

Пускането на виртуален магазин за подаръци Facebook Gifts несъмнено е допро побадение в хазната на фейса. Това приложение позволява един потребител да закупи и препрати на друг потребител, виртуален подарък, срещу символична сума! За подобно удоволствие, срещу преблизитилна сума за подарък, от 1 долар, това се превърна в изключително доходоносен бизнес. За изминалата 2009 година този магазин генерира повече от 100 000 000 долара! Малко по късно, пуска и магазин за безплатни подаръци Free Gifts като след трагедията в Хаити, желаещите могат да си закупят такива, чиито приходи биват използвани в подкрепа на Хаити.
Предвижданите приходи от виртуални подаръци до края на годината възлизат на 150 000 000 Долара!

  • Доходи от кредити

След отварянето на магазини за виртуални подаръци, фейсбук дава шанс за закупуване на кредити в приложенята като FarmVille, YoVille и т.н… При което потребителите имат шанс да си закупят с реални пари, виртуални кредити (coins) и облаги. Приходите отиват при разработчиците на приложенията като фейсбук печели определен процент от тях. Предвижданите приходи от виртуални кредити възлизат на 150 000 000 долара като се очаква драстичен ръст занапред, минаваики над 1 милиард Щатски Долара годишно!!!

Смятам че това е достатъчно да добиете обща представа за доходите на най голямата социална мрежа в света. А относно това дали ще се наложи да плащаме за да го използваме… за сега няма официални данни дали това ще стане или не. С приходи от подобен размер които се дължът предимно на посещаемоста на сайта, подобен ход, лично според мен би било крачка назад. Реално погледнато за сметка на допълнителните доходи от наложително плащане на каквото и да е, спада неговото потребление, успоредно с вниманието към него което всъщност е в основата на една реклама която се явява основен инвеститор.

Автор: get_peace



Този пост е видян 7132 пъти.
Ако това съдържание ви е харесало, може да го споделите с приятелите си :)
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •   
  •  

За Stanimir Georgiev

Казвам се Станимир Георгиев и имам над 15 годишен опит в сверата на информационните технологии. Занимавам се предимно с уеб изграждане, дизайн, брандинг, администрация и поддръжка на уеб сайтове и онлайн магазини. Чрез професионалния ми опит през годините съм предобил допълнителни компетенции към Онлайн Маркетинг и Търговия, и Оптимизация за търсачки (SEO). Виж портфолиото ми

Коментирай чрез Фейсбук:

Коментари

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*
To prove you're a person (not a spam script), type the security word shown in the picture. Click on the picture to hear an audio file of the word.
Anti-spam image