Да запазим Фейсбук страниците си в сигурни ръце


Както аз, така и колегите блогъри, а дори и новинарските сайтове и емисии, многократно сме разнищвали темата за измамите във фейсбук, търговията с фенове и нелоялните маркетинг стратегии.

С всеки изминал ден, във виртуалното пространство излизат нови и нови стратеги за измамливо набиране на фенове. Освен тях, днес ще ви посъветвам да предприемете превантивни мерки срещу още една стратегия, която вирее из Фейсбук в последно време:

Кражбата на големи фейсбук страници!

Все повече заечестяват сигналите и оплакванията от жертви. В определени случаи, това може да се окаже много по-лесно от измама със събиране на фенове, а в същото време много по-трагично за един администратор на такава страница и едно успешно завоевание за измамника.

Пример: Представете си, че преди 2-3 години сте си създали страничка. Всеки ден се грижите за нея, търсите актуална и интересна информация за феовете, опитвате се да бъдете креативни, страничката ви бавно и славно се разраства, имате си своя аудитория, имате власт, знаете, че думата Ви може да бъде чута! Дали ще използвате страницата за комерсиални цели, дали за лични облаги, дали е бизнес страница… всичко това си е ваша работа. Важното в случая е, че вие сте вложили част от себе си в нея… трудът и емоциите си. Тя е част от Вас… тя е вашето дете! 2-3 години (примерно) Вие сте гледали това дете… и в един миг осъзнавате, че всичко това за което сте се трудили, се изпарява от ръцете ви и пренадлежи на друг! Просто защото Вие, сте били непредпазливи.

Питали са ме “За какво им е моята страничка?” Заради феновете в нея. За каквото и всички други големи страници които правят, чрез набиране на фенове! Реклама = пари! Имайки в предвит тази им цел, те няма да се отнасят страницата Ви, както Вие сте го правили до сега. Тяхната цел обикновенно не е да забавляват феновете Ви. Целта e да се възползват от тях, чрез страницата Ви. Когато откраднат детето Ви, те ще го изнасилват всеки ден, обладавайки го с мазните си, дебели реклами. Хората все повече ще се отвръщават от него (защото са се нагледаи на такива) и накрая дори и да успеете да си го върнете (в най добрия случай)… достойнството на вашето дете ще е опозорено!

Апетитни мишени са всички големи страници… примерно над 5 000 фена. Ако имаш такава голяма страница, не е зле предвидиш подобни последствия и да се подсигуриш.

Често срещана стратегия е оферта за помощ с поддръжката на страницата Ви от фалшиф (уж безобиден) профил. Например от привлекателно девойче (angel).

Пример: Същото такова момиче, търсеше на една от страниците ми контакт с администратора (тъй като не бях се посочил като такъв). Казах й кой съм и тя ми писа на лично съобщение, ако може да я направя администратор и тя да ми помага, като поства разни работи когато нямам време и т.н…

Ето и дословно копие:

Явно въпросния потребител, е вече блокиран. Признавам, че се вързах на това и се замислих дали пък да не я направя. Тогава тази стратегия не беше толкова разпространена и не съм предполагал, че целта ще им е такава. В крайна сметка, нещо ме спря и й казах че няма да я направя. Няколко дена по-късно все повече хора започнаха да се оплакват, че страниците им са откраднати по този начин. Веднъж след като сте я направили администратор, тя Ви премахва от администраторите и страницата е нейна.

Дори на скоро направиха страница, в която се събират повечето ощетени администратори и се публикуват потребителите които използват тези техники за превземане на страници.МАЙНАТА ИМ НА ОНЕЗИ, КОИТО ОТКРАДНАХА ЕДНИ ОТ НАЙ-ГОЛЕМИТЕ СТРАНИЦИ

Това разбира се, от части е и по вина на самия Фейсбук. Не би трябвало, обикновен администратор да може да премахва креатора на страницата, или друг администратор, от който е повишен. Все едно да ви назначат на работа и да уволните шефа си. (Не че няма и такъв случай, който е известен на в историята)

Както се казва, ако ние сами не се защитим и Марк Зукерберг не може да ни защити :)

Съвет: В никакъв случай не правете администратор, човек, който не познавате лично, нямате доверие и Ви се струва съмнителен! По никаква причина!

Другия метод, е достигане до страницата Ви, чрез превземане на профила Ви. С други думи, колкото и да сте предпазливи със страницата си, ако не сте подсигурили профила си и той е уязвим, могат да се възползват от уязвимостта Ви и да превземат страницата Ви.

Пример: Жертвата беше мой приятел.
Той имаше такава голяма страница, с около 50 000 фена. Миналия месец ми се оплака, че са му откраднали страницата и ме попита какво да прави. Попитах го, как така са му я откраднали и дали знае по какъв начин. Той ми отговори, че са му хакнали профила и са премахнали всички администратори на страницата, направили са се администратори и са се свързали с негов приятел, който да му даде сменените пароли за емейла и фейсбук профила. На тях явно не са им трябвали нито емейла, нито профила му и само са се възползвали толкова, колкото да превземат страницата му. Казали са му да не предприема никакви мерки за възвръщането й, защото ще я използват 1 месец, след което ще му я върнат. Посъветвах го, че е по доре да изчака да мине този месец и ако не му я върнат ще започнем да се свързваме с администраторите на Фейсбук за съдествие. 1 месец използваха страницата му за целите си и на оказания ден му я върнаха.

Лично аз, за първи път попадам на такъв случай с хепи енд :) Явно злосторниците са си имали някакви принципи и план. В повечето случаи, просто си оставате без страница. Това което предполагам че се е случило е, че по един или друг начин са го открили като администрато на тази страница (той имаше публикувани лични снимки в нея), видяли са емейла на профила му (който явно ебил публично видим) и са проникнали в него, чрез тайния въпрос (който явно е бил предвидим). След това, нещата са ясни… сменят му паролата, сменят паролата и на Фейсбук профила му, влизант в страницата му, премахват всички администратори, правят се администратори и битката е спечелена!

Съвет: Не излагайте информацията на профила си публично (променете настройките си за поверителност от тук)! Не използвайте предвидими пароли на профилите си (променете паролата си във Фейсбук от тук) и най-вече на е-мейлите! Не използвайте предвидими тайни въпроси! Подсигурете сърфирането си чрез https протокол (от тук)! Внимавайте на кой, каква информация представяте!

Ако все пак четете това при свършен факт и вече сте жертва, заповядайте в групата Анти-Спам\Скам, където ще се постараем да ви помогнем с каквото можем :)

Take care for your self… peace



Този пост е видян 4788 пъти.
Ако това съдържание ви е харесало, може да го споделите с приятелите си :)
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •   
  •  

За Stanimir Georgiev

Казвам се Станимир Георгиев и имам над 15 годишен опит в сверата на информационните технологии. Занимавам се предимно с уеб изграждане, дизайн, брандинг, администрация и поддръжка на уеб сайтове и онлайн магазини. Чрез професионалния ми опит през годините съм предобил допълнителни компетенции към Онлайн Маркетинг и Търговия, и Оптимизация за търсачки (SEO). Виж портфолиото ми

Коментирай чрез Фейсбук:

Коментари

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*
To prove you're a person (not a spam script), type the security word shown in the picture. Click on the picture to hear an audio file of the word.
Anti-spam image