За свободният софтуер


fsС какво всъщност си имаме работа докато сърфираме и работим на компютрите си? Дали сме в безопастност? Кой е Бил Гейтс и какво се крие зад колисите на корпорацията разпространяваща най-мадсово употребяваните операционни системи и програми  “Windows”? Предимства и недостатъци на свободният и платеният софтуер? Това е лекция на един от основатерлите на движението за свободният софтуер Ричард Столман проведена през 2005 година. Шервам това клипче, защото вярвам че, има много ценна информация която не е достигнала до голяма част от потребителите. Тук можете да видите писменото копие на речта.

Демо извадка от лекцията на Ричард Столман: Например много несвободни програми шпионират потребителите си. Една не-свободна програма, за която може да сте чули и която шпионира потребителите е наречена Windows XP. [Смях] Когато потребителя (надявам се вие няма да използвате програма като тази) на Windows XP търси в своите собствени файлове дадена дума, Windows XP праща съобщение, в което се казва коя е била думата и когато Windows XP праща заявка за обновяване, той докладва на Майкрософт за всичкия софтуер, който е инсталиран на този компютър. Той изпраща тази информация в криптиран (скрит) вид. Необходимо бе внимателно разследване за да се разбере, че се изпраща този списък от програми. Те не искаха хората да знаят за това. Тези свойства – капани могат да бъдат доста по-неприятни в шпионския софтуер, но всички те се основават на факта, че потребителите са разделени и безпомощни.



Този пост е видян 4091 пъти.
Ако това съдържание ви е харесало, може да го споделите с приятелите си :)
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •   
  •  

За Stanimir Georgiev

Казвам се Станимир Георгиев и имам над 15 годишен опит в сверата на информационните технологии. Занимавам се предимно с уеб изграждане, дизайн, брандинг, администрация и поддръжка на уеб сайтове и онлайн магазини. Чрез професионалния ми опит през годините съм предобил допълнителни компетенции към Онлайн Маркетинг и Търговия, и Оптимизация за търсачки (SEO). Виж портфолиото ми

Коментирай чрез Фейсбук:

Коментари

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*
To prove you're a person (not a spam script), type the security word shown in the picture. Click on the picture to hear an audio file of the word.
Anti-spam image