Защитете лаптопа и смартфона си от кражба! 3


Преди броени дни, попаднах на новина за грабеж в района на родния ми град, която включваше лаптоп и бижута. Тъй като аз, лично използвам предварително инсталиран проследяващ софтуер на лаптопа ми, се замислих, колко полезно би било това, ако и въпросната жертва на грабежа бе взел такива превантивни мерки.

Въпреки, че жизнения стандарт в България не позволява да се водим по световните критерии и да си позволяваме скъпи лаптопи като тези на Apple  или Alienware с които трудно бихте могли да се снабдите за по-малко от 1000 долара например – и дори и въпросия лаптоп да е в ценова граница до 500 – 600 лв, виждате, че във въпросния случай щетите възлизат на много повече, с наличието на бижутата.

Не пуснах тази тема веднага след като се замислих за това, умишлено, за да се поинтересувам колко от потребителите са се помъчили да вземат подобни превантивни мерки. Не е изненадващо, че са много малко. Ето и резултатите от анкетата, която пуснах в страницата на блога си:

Във връзка с това, смятам да ви запозная със софтуера, който използвам и от който можете да се възползвате Вие!

Проектът “PREY” представлява уеб-базирана система, която “обвързвате” с компютъра си и е в състояние да ви изпраща доклади за състоянието и местоположението на машината Ви.  

Нека започнем от самото начало.

За да се възползвате от услугите на този софтуер, е нужно да посетите сайта и да се регистрирате в системата му.
След като завършите регистрацията и влезете в контролния си панел, ще видите бутон за въвеждане на устройство (Add mew device). В случая, аз вече съм си въвел и обвързал лаптопа си със системата на “Prey”. Дори имам 1 доклад (report) от теста който извърших.

Това е всичко което трябваше да направите, за да защитите машината си. Веднъж, след като сте обвързали устройството си със системата на Prey, може да излезете от нея и да влезете отново, в случай на нужда (която не Ви пожелавам).

Каквото и да се случи, контролния панел в акаунта Ви е зареден с ключово важни ресурси за проследяване на състоянието и местоположението на устройството Ви, като: засичане на локация, скрииншот на десктопа, снимка от камерата (ако лаптопа Ви има такава), списък със стартирани програми и сервизи, активни връзки, име на уайърлес мрежата (ако е свързан чрез такава), сканиране за хардуерни промени и други. Имате възможност да избирате кои ресурси да участват при извличането на доклада и представянето му в профила ви, като разбира се, за безплатния Ви акаунт, възможностите са ограничени.

При теста съм се възползвал именно от безплатната тестова версия, която ми позволява доставка до 10 доклада и вмъкването на максимум 3 устройства. Pro версията на системата Ви позволява освен вмъкване на по-голям брой устройства и извличане на доклади с по голяма честота на представянето им, също и криптирана SSL връзка при доставка на докладите и др.

Имате възможност да изберете опция, с която при отбелязване, че устройството ви липсва и стартирането на режим за проследяване, в момента на извличането на доклада и представянето му в акаунта ви, компютърът Ви да бъде блокиран, придружен със звуков сигнал и съобщение, че системата е блокирана от Prey (в черен прозорец, който неможе да се затвори, премести и скрие ), при което ви изисква ключ за активация, който може да видите в контролния панел на акаунта си.

За средно-статистически потребител, компюъра става неизползваем. Аз не бих разчитал на това, защото в този случай ще разполагам само с 1 доклад, крадеца ще е наясно, че нещо не е наред и най-вероятно ще се допита до специалист и ще предприеме някакви мерки, които ще затруднят и мен. Аз бих изключил опцията с блокирането и бих възложил повече надежди на докладите, докато крадеца не подозира за тях.

Ето данните от тестовия ми тракинг.

 • Място от където е засечено устройството в момента на доклада

 •  Снимка от камерата в момента на доклада

 • Скрииншот на десктопа

 • Списък със стартирани програми

 • Логнат в потребител, редактирани файлове, време на действие.

 • Активни свързвания

 • Информация за мрежата и финализиране на доклада.

Това е един примерен доклад. От там на татък, от вас зависи как ще организиранте нещата и плановете си, за да извлечете максимума от тази система, за да се доберете до крадеца! Вижте тук колко хора са успели да го направят.

Въпреки, че наблягам на лаптоп и теста е извършен с такъв, prey е достъпен за сваляне и за мобилни устройства!

Пожелавам Ви успех и се надявам да не Ви се налага да си имате работа с крадци :)

Вижте видео представяне тук.

httpvh://www.youtube.com/watch?v=JTAUG4ew1VsТози пост е видян 8159 пъти.
Ако това съдържание ви е харесало, може да го споделите с приятелите си :)
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •   
 •  

За Stanimir Georgiev

Казвам се Станимир Георгиев и имам над 15 годишен опит в сверата на информационните технологии. Занимавам се предимно с уеб изграждане, дизайн, брандинг, администрация и поддръжка на уеб сайтове и онлайн магазини. Чрез професионалния ми опит през годините съм предобил допълнителни компетенции към Онлайн Маркетинг и Търговия, и Оптимизация за търсачки (SEO). Виж портфолиото ми

Коментирай чрез Фейсбук:


Коментари

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*
To prove you're a person (not a spam script), type the security word shown in the picture. Click on the picture to hear an audio file of the word.
Anti-spam image

3 thoughts on “Защитете лаптопа и смартфона си от кражба!