Продавам фейсбук страници, фенове и линкове! 1


Колко ви трябват?

Всъщност, понеже съм честен търговец и възнамерявам да Ви запозная с някои особености относно този бизнес и следващият път когато решите да си купувате фенове, страници и линкове в такива, да го имате в предвид!

Колко важни са феновете на страницата ни за нашият успех?

 • – Искате да си купите страница?

Обикновено цените се определят по броя на феновете и от това, до колко е таргетирана в дадена област. Преблизителната цена за страница с 10 000 фена например, може да е около 100 лв.
Нека си направим обаче, една равносметка, дали наистина даваме 100 лв за реални 10 000 фена, до чиито полезрение желаем да достигнем.

Според информация в All Facebook, която и Иво Илиев ни представи по-красноречиво, едва 17% от феновете ни виждат съдържанието което сподяляме. Като това предполагам е най-добрия вариянт, но нека го закръглим на 20% в екстремни условия.

Този процент зависи от взаимодействията (харесване, коментари, споделяния) на феновете със страницата и колкото повече сме се стремили да възбудим интереса на феновете ни и сме ги стимулирали да взаимодействат с нас, толкова по-голям е процента на ефективност.

Това носи със себе си още куп отговорности и ангажираност, като тези:

 • Каква информация е поствана във въпросната страница.
 • По какъв начин е представена.
 • В кои часови промеждутъци.
 • Към каква аудитория е насочена в дадените часови промеждутъци.
 • По какъв начин е оформена самата страница, като дизайн и съдържание.
 • По какъв начин са събрани въпросните фенове.

Всяко едно от тези условия е жизнено важно за успешната и ефективна връзъка с феновете, от които се образува крайният процент.

Мога да ви посоча 2 примера, за успешна и не-успешна страница.

Да си представим страница с 10 000 фена, който са “примамени” НЕ-доброволно да я харесат.
Скрити лайк-бутони, посрещащи табове, които ви задължават да я харесате, за да ви се покаже дадена информация (която много често е лъжлива). Игри и конкурси, които ви задължават да я харесате, за да участвате в тях. А в същото време, страницата не предлага достатъчно интересно и провокативно съдържание, с които феновете да продължат да взаимодействат с нея.

Много – да не кажа почти цялата част от феновете събрани по този начин, са така наречените “кухи фенове”. И те не се наричат кухи защото се смятат за достатъчно “тъпи” за да се връзват на подобни непорочни практики, а защото, реално почти не са фенове, при положение, че не взаимодействат със страницата ни и с течение на времето дори спират да виждат постовете ни, като това, че са фенове си остава само като бройка в врояча на страницата ни.

Сега а си представим страница с 10 000 фена, която е създадена и поддържана с принципи.
Предоставяна е на феновете креативна и уникална информация, по провокативен начин, при което те са коментирали, харесвали, споделяли и ежедневно са взаимодействали с нея. Страницата има изградена стратегия на базата на проучвания за това – от какво имат нужда феновете в нея, за да им го представи. Постовете са съобразени с всички условия… от часовия промеждутък – до метеорологичните условия, възрастовите групи и географското положение на феновете.

Сами разбирате, че не е толкова важно колко фенове сме събрали, а върху колко сме успяли да повлияем и да спечелим вниманието. Тогава феновете не са само цифри в брояча на страницата, а са част от нея.

Тоест, дори и да си послужите с приложения и практики които посочихме в горния пример, по-важно е след като сте спечелили нов фен, да съумеете за го задържите.

Няма да Ви уча да си поддържате страниците в тази статия, има пре-достатъчно информация за това в интернет… и колегата Иво Илиев се е постарал да Ви я представи по достатъчно професионален начин в Блога си.

Пиша това, за да Ви помогна, да си дадете сметка, всъщност защо са Ви тези фенове и колко е важна бройката.

 • – Искате да си купите фенове?

Хората, които се занимават с продажбата на феновене и “зареждането” на страницата Ви с тях в повеченто случай си служат главно с НЕлоялни практики, за набирането им. Като например тези, които посочих с НЕуспешната страница.

Това са две различни неща да искате да си набавите фенове и да искате да развиете страницата си ефективно. За първото може да ви помогне всеки с опит в измамите, а за второто само професионалисти, които си разбират от работата и имат опит в поддръжката на страници.
Реално, като си заплатите за 10 000 фена, които получавате чрез “насилствен” лайк, и едва ли поне 100 от тях ще са ви от полза… Извод, дайте тези пари на професионалист, да ви консултира и помогне да си съберете ефективни фенове!

 • Искате да си купите линк/пост в голяма и развита страница?

Цените на постване, на ваша информация или линк в голяма стланица също се определят от броя фенове и тематиката на групата. Предлагали са ми оферта например, за цена от 5лв на пост, в страница с аудитория от 50 000 фена.

Нека си представим следната ситуация… попадате си на страница с 50 000 фена и в нея статусчета, снимчици, цици, феновете се радват и взаимодействат… супер! Страницата е жива. Дайте ми 5 лв и ще постна линк към продукта Ви… който е например… Узбекистански джапанки с “дишаща” подметка!… сега е сряда, 15:00, първа пролет! ОК!

Поствам ви джапънките пред 50 000 фена, само че, както споменахме, в най-добрия случай това ще достигне до 17% което се равнява на…8 – 9 000 фена които го виждат!

Да ама 80% от тях са свикнали да гледад цици, Джъстин Биибър, снимка с котенца и разни статуси… тоест, тея джапънки, не могат да ги погаделичкат по табанчетата, че да ги заинтересуват.

Друго! Както споменах, сега е 15 часа, времето навън е 20 градуса и е първа пролет. Излезте на улицата и вижте колко от потенциалните ви фенове се наслаждават на разгорещените организми, вместо на дишащите Ви джапънки! Това ли е най-подходящото време, за да извлечете максимално внимание от феновете във Фейсбук?

Според това проучване на Mashable за часовите промеждутъци в които феновете са най-активни (което е от 2010-та, но го давам за пример) има закономерност, която можем да следваме и да извличаме максималното внимание на феновете ни, ако улучим одходящия момент на дадения пост.

Това разбира се е индивидуално за всяка страница, поради възрастовата граница и интересите на феновете, които преобладават и мажем да си създадем реална представа и статистика за нашата страница, след като я следим и анализираме внимателно ежедневно!

Според мен в конкретния случай с поста който дадох за пример, той ще достигне до 10-15 заблудени люде като мен, дето предпочитат или им се налага да си стоят пред компютрите, ама 2-3-ма от тях ако намерят време и амбиция да кликнат лайк-бутона, колкото да отчетат активност, ще е добре!

Нека да дадем пример и с търговците, които Ви предлагат, да постнат линка Ви в повече от 1 големи фен страници! Примерно една с 50 000 фена, една с 40 000 и една с 10 000. Да… това са общо 100 000 фена и на практика възможностите са доста по-големи.

НО… реално, хората които поддържат няколко фен страници, обикновенно споделят/рекламират страниците взаимно като постват съдържание на едната в другите и така нататък… като по този начин, събират едни и същи фенове в различни стреници… и на практика от тези 100 000 фена, реално разполагаме със 70 000 уникални такива… например!

Разбира се и това си носи своите предимства, защото едно съдържание като се сподели на един фен от 3 различни страници и вероятността да го види се увеличава… но това което се опитвам до ви кажав случая е, че сбора от 100 000 фена на 3 различни страници, не е равен на 100 000 уникални фена.

Това разбира са груби примери, с които се опитах да Ви покажа, с колко неща е нужно да се съобразяваме, когато постваме и ПЛАЩАМЕ за да ни бъде постнато съдържанието. И посочените примери са давани с активни страници, но които може да се разчита на взаимодействие!

И накрая, но не на последно място… страници, групи, фенове и всяко нещо което поместено и предоставено от фейсбук, принадлежи на фейсбук и ние нямаме необходимите права да го продаваме и препродаваме! Можем да продаваме само услугите, знанията си и нещата, които ни принадлежат!

Та да се върнем на думата… какво искате да Ви продам? Имам едни Узбекистански джапанки с “дишаща” подметка?

За помощ и запитвания, можете да заповядате във фейсбук групите ни, където може да разчитате на мненията и съветите на професионалистите в бвранша Маркетинг и Уебмастърство  и Facebook Marketing Solutions!

Вижте и:
Креативни корици на Фейсбук дневници
Фейсбук статистики – 2011
Да запазим Фейсбук страниците си в сигурни ръце
Какво НЕ Е Фейсбук
Помощни връзки и контакти за Фейсбук
Що е Фейсбук спам/скам и как да се предпазим
Вижте кой е разглеждал профилът ви във Фейсбук!
Истината За Фейсбук ??? (Част 1 – Преди и Сега) Този пост е видян 14219 пъти.
Ако това съдържание ви е харесало, може да го споделите с приятелите си :)
 • 18
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •   
 •  
  18
  Shares

За Stanimir Georgiev

Казвам се Станимир Георгиев и имам над 15 годишен опит в сверата на информационните технологии. Занимавам се предимно с уеб изграждане, дизайн, брандинг, администрация и поддръжка на уеб сайтове и онлайн магазини. Чрез професионалния ми опит през годините съм предобил допълнителни компетенции към Онлайн Маркетинг и Търговия, и Оптимизация за търсачки (SEO). Виж портфолиото ми

Коментирай чрез Фейсбук:


Коментари

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*
To prove you're a person (not a spam script), type the security word shown in the picture. Click on the picture to hear an audio file of the word.
Anti-spam image

One thought on “Продавам фейсбук страници, фенове и линкове!