Бизнесът и социалните медии


Социалните медии се разширяват пропорционално с разширяването на компютърната сфера и си отреждат все по-голямо влияние сред хората. Социалните медии биха могли да се използват като маркетингов инструмент и средство за изграждане на комуникацията с клиентите. Едни от най-разпространените социални медии са Facebook, Twitter, Youtube. Но създаването на един такъв инструмент не е безплатно и изисква много време. Един от най-важните кадри в тази област са хората, които знаят как да общуват с клиентите и как да въздействат на аудиторията.

Потребителите, чието внимание бива спечелено, всъщност се превръщат в безплатна реклама, като разпространяват информацията за определени услуги или продукти. Като цяло социалните медии допринасят значително за бизнеса. Например над 45% от маркетолозите в европа споделят, че фейсбук е критично важен за техния бизнес и над 80% от брандовете са се възползвли от възможноста да рекламират в социалните мрежи, в световен мащаб.

Чрез тях може да се популяризира дадена марка, да се осигури професионално обслужване на клиентите, а също така и да се генерира поток от потенциални клиенти. Facebook заема първо място като част от комуникационната стратегия в социалните медии, като се използва за бизнес цели.

activni-potrebiteli-spored-socialna-platforma

Facebook е световно разпространена социална мрежа, чрез която могат да се създават лични и бизнес профили , потребителите да общуват помежду си и да си разменят снимки и информация. Чрез нея могат да се пишат лични съобщения, да се присъединява към групи и да следиш дейността на определени компании и техните продукти. Фейсбук създава общности от хора с еднакви интереси, което е в полза на бизнеса. Друго предимство е, че около 50% от интернет аудиторията влиза всеки ден в тази платформа, а в световен мащаб около 29% от популацията използва социални мрежи чрез компютър или мобилни стройства.

izpolzvaemost-na-soc-mreji

Например почти всяко заведение – ресторант, дискотека, кафе, а дори хотелите и почти всичко, за което се сещаме и можем да изброим – си има фейсбук страница. Всеки онлайн магазин на сайта си има препратка към фейсбук страницата си и обратно – от фейсбук страницата си препратка с линк към онлайн магазина. Също така и реалните магазини, фирми и услуги се рекламират чрез фейсбук страничките си. По този начин е най-лесно да се привлича аудитория и да се популяризира даден бизнес онлайн.

Един от съществените позитиви на социалните медии, като Фейсбук са възможността за диалог. По този начин хората не са просто читатели и пасивна страна, а са дейни, коментират, изразяват мнение, оценка и имат пряка връзка. Чрез тези медии, потребителите освен, че добавят стойност към услугата, но и я ползват, като по този начин се чувстват съпричастни към самия процес. По този начин се създава усещане за честност и прозрачност, което създава доверие в потребителя, като доверието е важно за бизнеса.

От друга страна в социалните медии рекламата може да е по-евтина и финансово по-изгодна ако маркетинг специалистът ви разполага с нужните компетенции да я управлява. Също така по-сигурно, по-бързо и по-качествено достига до съзнанието на хората. Примерно ако започнат реклами по телевизора, потребителят може да смени канала, но когато влезне във фейсбук и види положителни коментари оставени от други реални потребители, това ще му въздейства много повече  телевизионната реклама и в по-голяма степен ще го накара да повярва. Чрез активността си в интернет, компаниите създават усещане, че са по-близо до хората и им въздействат много повече, създавайки това чувство на близост.

Предизвиквателствата пред медиите се увеличават в посока на кадрите, технологиите, продуктите и т.н. Макар и това социалните мрежи проявяват адаптивност и се развиват все повече и повече, като милиарди хора по света осланят бизнеса си на тях. Те са комуникацията на бъдещето. Онлайн пространството ще продължи и в бъдеще да завладява по-големи дялове от ежедневието ни и още по-често ще се превръща във водеща среда за вземане на решения за покупка. Присъствието или неприсъствието в социалните медии е нещо като естествен отбор, случващ се ден след ден в подсъзнанието на потребителите.

Също така чрез медиите се развива бизнесът и маркетингът. А добрият маркетинг ще осигурява по-силно влияние на изявените брандове, също така по-ясно ще започнат да се очертават таргет групите и за рекламодателите ще бъде по-лесно да се стига до определена аудитория. Тенденцията е броят на фирмите използващи социалната медия да се увеличава. Което автоматично ще доведе до по-голяма конкуренция в бизнеса. Благодарение на нея качеството на услугите и продуктите се очаква да се подобри.

Ние сме в ерата на информационните технологии. И колкото по-бързо те се разрастват, толкова повече расте и влиянието им върху бизнеса. Все повече и повече компании и частни дружества, а даже и държавни учреждения се включват в социалната медия, като по този начин увеличават влиянието си върху хората. Социалната медия, като Фейсбук се превръща във все по-лесен начин да се ориентираш към целевата група, освен това и да разбереш информация за потребителите и по този начин по-лесно да се ориентираш към определена група. Съответно перспективите и за развитие стават все по-големи, а пропорционално с това нарастват и перспективите на бизнеса, който е избрал да се популяризира по този начин.Този пост е видян 7687 пъти.
Ако това съдържание ви е харесало, може да го споделите с приятелите си :)
 • 12
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •   
 •  
  12
  Shares

За Stanimir Georgiev

Казвам се Станимир Георгиев и имам над 15 годишен опит в сверата на информационните технологии. Занимавам се предимно с уеб изграждане, дизайн, брандинг, администрация и поддръжка на уеб сайтове и онлайн магазини. Чрез професионалния ми опит през годините съм предобил допълнителни компетенции към Онлайн Маркетинг и Търговия, и Оптимизация за търсачки (SEO). Виж портфолиото ми

Коментирай чрез Фейсбук:

Коментари

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*
To prove you're a person (not a spam script), type the security word shown in the picture. Click on the picture to hear an audio file of the word.
Anti-spam image