5 неща, които трябва да знаем, преди да се замислим за собствен уебсайт


В предната ми статия „Уеб Сайт за 300 или 3000 лева?“ споделих основните детайли и принципи за ценообразуването на уеб сайтовете и каква е разликата между евтините и скъпите такива.

Ако вече сте запознати с тези принципи и можете да добиете по-ясна представа за ценообразуването на вашия сайт, то в тази статия ще се постарая да ви запозная с началните етапи, които трябва да вземете в предвид още преди да сте решили да се допитвате за оферти за изработка на сайта ви, без значение дали това ще е дигитална агенция или фрииленсър.

Какво трябва да знаете, преди да поискате оферта за изработка на сайт?

Основното нещо, с което трябва да сте наясно е, че колкото по-ясни и конкретни изисквания имате за бъдещият си сайт, толкова по-лесно и бързо ще получите вашата оферта.

Ето няколко неща, които може да имате в предвид и може да си подготвите предвареително.


1 Какъв тип уеб сайт желаете?

  • Имиджов уеб сайт, съдържащ няколко основни страници?
  • Блог?
  • Онлайн платформа за обучения и семинари?
  • Онлайн магазин?
  • Сайт за обяви, оферти, търгове (да, този тип сайтове са малко по-различни от стандартните онлайн магазини)
  • Някакъв вид специализиран олайн софтуер?

2 Имате ли предпочитания за платформа (CMS)?

Преди да споделя малко повече информация за видовете платформи, може би трябва да отделим малко внимание и на това какво всъщност е CMS. На кратко, CMS e абривиатура на Contend Management System (Система за Управление на Съдържанието) която всъщност играе роля на основата (ядрото) на вашия уеб сайт или онлайн магазин.

Има различни видове подобни системи, като всяка от тях си има дадени предимства, недостатъци или предназначения, спрямо останалите.

Най-използвания CMS за момента е WordPress с близо 60% дял в използването и, спрямо всички останали подобни системи.

WordPress е създаден като блог система, като с различни добавки и теми тя може да се превърне както в професионален и иновативен бизнес сайт, така и в онлайн магазин с помоща на добавката Woocommerce.

По данни на trends.builtwith.com В световен мащаб, преблизително 22% от онлайн магазините използват WordPress + Woocommerse като свое ядро, което ги нарежда на водещи позиции в класациите на CMS Ecommerce платформите.

В България, този процент е преблизително 10%.

Въпреки, че се нарежда на водещи позиции дори в класациите на ecommerse платформите, това не означава, че тя непременно е най-подходящата за оналйн магазин. Може би пази своите водещи позиции защото е добре позната на повечето потребители, и е сравнително по-евтина за разработка и поддръжка, за което спомагат многобройните безплатни или евтини теми и плъгини за нея.

За разлика от WordPress, която както споменахме, е създадена като блог платформа, то има друг вид CMS-и чиято архитектура е специално изградена за създаване и управление на онлайн магазини. Те могат да предложат много по-богати и специализирани възможности и решения за вашия магазин и с течение на времето да го превърнат в много по-удобен инструмент за бизнеса ви.

Някои от водещите платформи за изграждане на онлайн магазини са Opencart, Prestashop, Magento, Cloudcart и др. Няма да ви агитирам коя от тях е най-добрата, защото различни специалисти от бранша ще ви споделят различни мнения, препоръки и оплаквания за всяка от тях, на базата на опита си. Повечето агенции или фрииленсъри, специализират в изработката на сайтове или онлайн магазини само в 1-2 платформи,  като това каква препоръка ще получите от тях, зависи с каква платформа са се специализирали.

Лично аз, специализирам в разработка на сайтове на WordPress от около 10 години (когато създадох текущия си блог на нея) и Opencart около 5 години, като през това време съм създавал и развивал различни проекти на CMS-ите Joomla и Magento.

В дигитална агенция SEOMAX към която съм част в момента също сме специализирани да работим предимно с WordPress и Opencart.

Съвсем информативно обаче, мога да ви споделя кратка статсистика за използваемоста на водещите екомерс платформи.

Според същите данни на trends.builtwith.com за които споменахме и малко по-горе, в световен мащаб, най-използваните CMS платформи за изграждане на онлайн магазини са:

  1. Woocommerce – 22%
  2. Shopify – 18%
  3. Magento – 12%
  4. Prestashop – 4%
  5. BigCommerce – 3%
  6. Opencart – 3%
  7. Други – 38%

Статистиката за България обаче е малко по-различна:

  1. Opencart – 39%
  2. Woocommerce 10%
  3. Prestashop – 9%
  4. Seliton – 8%
  5. Summer Cart – 8%
  6. Magento – 8%
  7. VertueMart – 4%
  8. CloudCart – 3%
  9. Други – 11%

Както виждате, вариантите са 2. Или сами избирате платформа, на която да изградите вашия онлайн магазин и търсите човек или агенция, която да ви съдейства с това и е специализирана за работа с тази платформа, или се доверявате на човека или агенцията, да ви препоръча такава.

Както споменахме, във втория случай ще ви предложат това, в което самите разработчици са най-много специализирани и запознати.

Има обаче и още един факт, който е добре да предвидите, преди да се спрете на избор на платформа. Колко по-използвана и развита е тя, то един ден ако решите да смените човека или агенцията, която ви я поддържа, то толкова по-лесно бихте намерили друг човек или агенция, който да ви я поддържа адекватно.

Може би и тук е най-подходящия момент да споменем и за предимствата и недостатъците на CMS системите, спрямо ръчно писаните сайтове (custom).

Като системи с отворен код, въпросните CMS-и се изграждат, поддържат и развиват от хиляди разработчици по целия свят, което го прави изключително гъвкави, богати, лесни и евтини за поддръжка и разработка, тъй като структурата им е добре позната на това общество. Като най-използвана система, за вас ще е изключително лесно да си намерите разработчик, който да ви създаде, поддържа или ъпгрейдне един WordPress сайт. Това обаче може да се окаже и нож с две остриета, поради факта че съществуват доста не достатъчно компетентни кадри, които биха ви заблудили да ви направят качествен уебсайт, но в последстве да се окаже, че това не е точно така.

За разлика от това обаче, ако се спрете на специално изготвен, ръчно писан сайт за вашия бизнес, в последствие може да се сблъскате с проблем при смяна на екипа, отговарящ за неговата поддръжка, тъй като неговия код и структура няма да бъде позната за други разработчици освен тези, които са го създали.

А рано или късно със сигурност ще имате отчайваща нужда от обновяване на сайта, колкото красив, функционален и сигурен да е той в настоящето, като се има в предвид динамичните тенденции в уеб бранша.

Друг фактор, който е добре да се вземе в предвид е уникалноста на сайта ви. Колкото и да искате вашия сайт да е свръх уникален и различен от останалите, трябва да се постараете да се впишете в някакви рамки. Трябва да вземете в предвид, че повечето сайтове в интернет следват сходна структура и процеси, което играе важна роля в изграждането на потребитебителския опит User Experience (UX). Тоест, например потребителите са свикнали и инстинктивно търсят менюто в сайта в най-горната му част. Същото важи и за логото, търсачката. Имат изградена култура, за работа с уеб сайтове и онлайн магазини, която е предвидена в подобни CMS-и.

В такъв случай, идеята да направите супер иновативен уебсайт, в който например менюто е преместени на по-необичайни локации или бутона за поръчка е преместен в хедъра, по-скоро бихте объркали и съответно изгубили потенциалния си клиент.

Ако с информацията до тук съм ви помогнал да предобиете по-ясна представа какъв тип сайт и каква платформа бихте искали да използвате за вашия уебсайт или онлайн магазин, то можем да преминем към останалите детайли от подготовката.


3) Каква информация ще съдържа вашия сайт?

Направете план или най-добре направо започнете с подготовката на информацията за вашия сайт. Практиката ни показва, че едно от нещата което възпрепятства изготвянето на оферта и съответно изработката на самия сайт, е че, клиента не знае какво точно иска и няма подготвена информация. А всичко би се случило много по-лесно и бързо, ако има ясен план и подготвена информация.

Все пак няма как да се създаде празен сайт, койото да изглежда достатъчно добре, за да предобиете представа какво всъщност представлява дизайна му и как би изглждала вашата информация в него, ако нямате такава.

  • Какви и колко страници ще съдържа сайта? Снимки, текстове, информация?
  • Какви категории ще съдържа? (В случай, че е блог или онлайн магазин)
  • Какви продукти? Снимки, информация, цени?
  • Методи и информация за доставка?
  • Методи и информация за разплащане?
  • Информация за специфични функционалности, които искате да съдържа (различни маркетинг и ремаркетинг инструменти, синхрницазии, филтри, опции и т.н…)

Това, което мога да ви препоръчам е да направите едно обстойно проучване на други онлайн магазини и сайтове от вашата ниша и да черпите идеи, които ще ви помогнат да изградите максимално ясна визия за вашия бъдещ онлайн магазин.


4) Какви предпочитания имате за дизайна на вашия уеб сайт?

Имате ли стар сайт или съществуващ бранд, чиято цветова гама би могла да се използва за новия ви уебсайт?

Ако не, помислете върху това. Какви цветове ви допадат и в каква гама бихте искали да изграждате вашата идентичност със стартирането на вашия онлайн магазин. Тук разбора се може да се допитате допълнително до префесионален дизайнер в процеса на планиране на сайта, но е добре да имате поне някаква насока, която дададете на дизайнерите и разработчиците, които ще планират уеб дизайна.

Имате ли лого и ако не, то на какво бихте искали да акцентирате с новото си лого. Това също е важно като насока за графичния дизайнер, който ще изработи логото ви.

Специфични изисквания за изработка на банери за сайта? На какви продукти и услуги бихте желали да акцентирате с тях?

Въпреки че изготвяне на дизайна на вашия уебсайт е работа на уеб и графичните дизайнери, то колкото по-ясни насоки дадете, толкова по-голям е шанса да получите максимално близък диизайн до този, във вашите представи.


5) Колко сте готов да заплатите за вашия уебсайт?

Както споменахме и в предната статия „Уеб Сайт за 300 или 3000 лева?“ добре е да имате поне малка представа за принципа на ценообразуване на сайт. Това ще ви помогне по-лесно да прецените инвестицията си спрямо желанията ви за сайта. Или по-просто казано, ще си спестите нелепи въпроси като „Може ли да ми направите един сайт като фейсбук за 200-300 лева“.

Ако имате прекаленомного и високи изиквания за вашият уебсайт, но сте с прекалено ограничен бюджет, бъдете подготвени, че може би ще се наложи да се откажете от някои от изискванията си или да изчакате още няколко месеца или години, докато отделите нужните финансови средства да си позволите сайта, на вашите мечти.

При всички положения, ако имате поне преблизителна представа за това, колко сте готови да инвестирате в бъдещият си уебсайт, това би улеснило и двете страни, още от момента в изготвянето на оферта за уебсайт.


6)* Как да изберем правилния човек или агенция за изработка на уебсайт?

(Екстра съвет)

На първо място – запознайте се с портфолиото на фрииленсъра или агенцията. Колкото по-богато и динамично е то, толкова повече опит стои зад него.

Не залагайте много на личния им сайт. Все пак, най-добрите от тях сса затрупани с достатъчно много работа по проектите на клиентите си и оставят собствения си сайт на заден план. Лично аз, не си спомням от кога съм нямал почивен ден, но въпреки това, едва намирам по няколко часа на година, да обновя блога си или да напиша някоя статия, а съм сигурен, че не съм единствен.

Допитвайте се за препоръки от ваши близки и познати, които са оставали доволни от услугите на даден човек или агенция. Най-добрата реклама е тази „От уста на уста“ и няма канал, който да ви даде по-достоверна информация.

Ако проектът ви е по-сериозен и надхвърля инвестиция от 1000 лв например, се постарайте преди да предприемете каквито и да било по-сериозни стъпки, за заплащане и изработка на сайт, да осъществите поне 1 физическа среща и да се запознаете с екипа, отговарящ за сайта ви и внимателно да прецените и изготвите условията на договора.

  • Какъв е периода за изработка на сайта?
  • Какво следва след изработката?
  • Имате ли право на последваща техническа поддръжка и какви са условията за такава?
  • Кой ще отговаря за изработката на сайта ви?
  • Как ще протича кореспонденцията преди, по време, и след изработката на сайта?
  • Как и кога ще се извърши плащането?

В случай, че след прочитрането на тази статия се чувствате малко по-подготвен, то може и да започнете с подготовката на информацията за изискване на оферта. Ако не, прочетете я пак :)

Ако ви е харесала, може да я споделите и с вашите близки и приятели, за да се подготвят и те.



Този пост е видян 5963 пъти.
Ако това съдържание ви е харесало, може да го споделите с приятелите си :)
  • 34
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •   
  •  
    34
    Shares

За Stanimir Georgiev

Казвам се Станимир Георгиев и имам над 15 годишен опит в сверата на информационните технологии. Занимавам се предимно с уеб изграждане, дизайн, брандинг, администрация и поддръжка на уеб сайтове и онлайн магазини. Чрез професионалния ми опит през годините съм предобил допълнителни компетенции към Онлайн Маркетинг и Търговия, и Оптимизация за търсачки (SEO). Виж портфолиото ми

Коментирай чрез Фейсбук:

Коментари

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*
To prove you're a person (not a spam script), type the security word shown in the picture. Click on the picture to hear an audio file of the word.
Anti-spam image