Истината За Фейсбук ??? (Част 1 – Преди и Сега) 6


Имате ли Фейсбук?
Замисляли ли сте се за непрекосновеността на личният си живот, която излагате на риск ???

До преди известно време не бях от най-големите привержаници на социалните мрежи. Честно казано през последните 1-2 години използвам по активно 2-3 такива сайта.

В началото бе Myspace.com . Един приятел ми предложи да си направя акаунт и във фейсбук. До тогава въобще си нямах представа с какво този сайт може да превъзхожда останалите социални мрежи. След това получих предложения от още няколко приятели. В крайна сметка си направих.

В последната година като потребител на този сайт, станах свидетел на някой от основните му предимства и недостатъци пред другите сайтове в социалните сфери.

Сигурен съм, че 90% от потребителите му не осъзнават всъщност с какво си имат работа, а и не съм сигурен, че въобще са си направили трудът да разберат.

Бих искал в тази тема да съсредоточа вниманието ви върху някои подробности около сайтът, превърнал се днес в социална мрежа №1 в светът.
Можем да започнем с малко предистоия.

В началото…

Като повечето грандиозни проекти, историята на фейсбук се ражда от нищото, като една обикновена малка мрежа наречена facemash, пусната в Харвардският университет през 2003 година, чиито създадател е второкурсникът (по това време) Mark Zuckerberg.

По това време проектът представлявал малък сайт със снимки и информация за няколко члена на Харвард. До тогава е нямало публикувана информация от подобно естество представяща университета от тази гледна точка, и за по малко от 4 часа сайтът има генериранихоколо 450 посещения с над 22 000 прегледа на снимките.

Няколко месеца по-късно, в началото на 2004 година, Марк Зукерберг налага известни промени в програмирането на сайта, и новият проект стартира с името thefacebook. В буквалният превод на Български би звучало като „Книгата За Лица”. Това всъщност са албумите които се раздават на на учениците, съдържащи снимки и информация за съучениците им, спомагащи опознаването им. Нещо като албумите в миналото които някои от вас може би все още притежават. TheFacebook всъщност представлява нещо като такъв албум, в електронен вариант.

Членството по това време е ограничено само до студентите в Харвард. За по малко от месец, повече от половината колежани, вече притежава регистрации в мрежата. Скоро след това, към проекта на Марк се присъединяват и Едуардо Сеивърин (бизнес аспекти), Дъстин Московиц (програмист), Андрю Маккалъм (графичен дизайнер) и Крис Хюз.

В рамките на следващите 2-3 месеца TheFacebook разширява достъпът на потребители до всичките университети на територията на САЩ.

В средата на 2004 фейсбук получава първите си инвестиции в размер на 500 000 долара от PayPal.

Към краят на 2004 година името на TheFacebook  бива сменено на Facebook,  и началото на 2005 година официално бива закупен домейнът facebook.com за 200 000 долара.

Следват инвестиции от Accel в размер на 12 700 000 Долара, и 27 500 000 долара от Greylock.

Малко по късно, достапът на потребители се разширява и до служителите на няколко компании сред които Apple и Microsoft а след това достъпът бива отворен и за потребители от целият свят, при условие че са над 13 години.

До тогава единственият му конкурент се явява в лицето на най голямата социална мрежа до тогава Myspace.

Година по късно Yahoo води преговори за закупуване на Facebook срещу 1 млрд. Долара. По това време Марк самооценява проекта си на 8 млрд. долара.

През 2007 година Microsoft закупува 1.6% дял от Фейсбук за 240 милиона долара.

Промени

Ето как изглежда фейсбук през годините…
2004
2004gp
2006
2006gp
2009
2009gp
2010
2010gp
2011

2011gp

2018

Статистики

До днешни дни статистиките на фейсбук посочват

  • над 500 милиона регистрирани потребители,
  • над 900 милиона обекта с които хората си взаимодействат всеки ден, страници, групи, приложения и т.н.
  • Над 30 милиарда връзки,шервани всеки ден!
  • Потребителите във феисбук създават над 20 милиона приложения всеки ден!
  • Социалните плъгини на Фейсбук са пуснати през Април 2010, и до сега над 10 000 сайта ги използват!
  • Над 2 милиона сайтове използват добавката фейсбук кънект,
  • Над 200 милиона използват фейсбук от своите телефони.
  • Над 2.5 милиона разработчици от над 190 държави.
  • Днес facebook е индифициран като номер 1 в класациите за социялни мрежи, и на 2-ро място след google в световната мрежа (world wide web)
    Статистиката е обновена последно на 09.01.2011

Предимства

Какви са предимствата му ???

1- Социални контакти
Поради широкият си обхват с помоща на тази мрежа се свързваме с хора които не сме виждали с години, или въобще не сме виждали. Лично моят пример които бих могъл да дам.

Предишната ми месторабота беше свързана предимно с отдалечено комуникиране. Само интернет и телефон. Не знаех какво представляват колегите с които си пиша чрез имеили или си говоря по телефона.

За мое учудване при търсене на дадено име на някои от тях в търсачката на фейсбук, в 90% от опитите ми, успехът беше на лице. В момента имам в приятелите си хора с които бях изгубил връзка в ранните си детски години. Изграждаме връзки с хора с общи интереси, присъединяваме се към групи и страници посветени на това което обичаме и харесваме. Нашият град, нашето училище, нашата държава, религиозни и политически възгледи… Подобни групи и страници са средство да се свържем с хора с които имаме общи възгледи и интереси.

2- Достъпът до информация свързана с хората около нас.
Виждаме какво харесват нащите приятели, какво не харесват, кои са техните приятели, с какво се занимават и т.н. Ставаме свидетели на неща свързани с тях които на дали бихме разбрали от някаде другаде. Получаваме информация за всичко което те правят и се интересуват в сайта без  да се налага да я търсим.

3– Преимуществото да създаваш, и да бъдеш част от екипа разработващ този проект.
През 2007 фейсбук пуска своята платформа която дава шанс на потребителите сами да програмират приложения които да бъдат използвани от останалите им приятели, приятелите на техните приятели и т.н… чрез програмният език „Facebook Markup Language”.

Всичко се контролира от разделът на сайта за разработчици Facebook Developers Там се раждат всички тези подаръци, анкети, тестове и всички други приложения които използваме ежедневно, не от програмистите на фейсбук, а от обикновени потребители като самите нас.

4- Безплатна реклама
Наличието на потребителски интерес към тази прежа и функционалноста и е една чудесна основа за разпространение на реклама, без никакви финансови разходи. Както видяхте от статистиките по горе, фенове на страници стават ежедневно над 20 милиона потребители от цял свят.

В момента можете да видите референциите от други сайтове и търсачки към моят сайт. Фейсбук е на първо място само защото след като напиша тема и я шерна във фейса, някои от 160-те ми приятели е проявил интерес и е посетил сайта ми.

Недостатъци.

Причините раждащи недистатаци са същите като тези горе само че погледнати от друг ъгъл.

1- Социални контакти
Не винаги достъпът до идентичноста ти е положителен фактор, и не винаги подобен тип социални връзки биха били недобронамерени, успоредно с причина номер 2

2- Достъпът до информация свързана с хората около нас.
Все пак информацията която представяме за лична се превръща в обществена. Тук е мястот да вмъкна едно уточнение. Каквото попадне във Феисбук, остава във фейсбук. Всяка една публикувана снимка, статус, коментар, всяко едно нещо което някога някъде сте напарвили от вашият или във вашият профил във фейсбук, то си остава на сърварите във фейсбук, дори и след като вече го изтриете или премахнете с мисълта че, няма и следа от него, и може да бъде използвано във всеки един момент за или против вас, ако обстоятелствата наложат това с течение на времето.

Ще споделя още няколко думи за сигурността, малко по надолу.

3– Преимуществото да създаваш, и да бъдеш част от екипа разработващ този проект.
Тази власт която се дава на обикновените потребители и им дава шанс до известна степен да бъдат администратори води след предимството си и основният недостатък… СПАМ-ът и Флууд-ът. (За тези които не са запознати с тези термини, тук съм развил специална тема за тях) Всеки втори, създава групи, страници, анкети, и всякакви приложения с които биваме затрупвани всеки ден и в един момент могат да бъдат наистина досадни. Налага се да ги блокираме, скриваме, премахваме и т.н… Общо взето досадна история.

Можете да контролирате получаването на известия от приложенията от тази страница.

Може да премахнете приложения на които сте дали права от тази страница.

4- Безплатна реклама
Общо взето в това не виждам много недостатъци освен тези за които споменах малко по горе СПАМ-ът и Флууд-ът.

Сигурност

Накрая бих искал да завърша с няколко думи относно сигурноста и правата на личната ни непрекосновенност. Може би много малка част от всички тези потребители са си направили трудът да хвърлят по едно око на Декларацията за поверителност на сайта (Facebook’s Privacy Policy), който така упорито експлоатират.

Както споменах по горе, фейсбук пази история за всяко едно действие извършено от вас, или извършено от ваш приятел свързано с вас. Пази информация за това кога от къде и как сте добавили снимка в профила си, дали сте тагнали някой и кой, какъв статус сте си публикували кой ви е предложил приятелство, на кой вие сте предложили приятелство, какъв е вашият кръг от хора, от какво се интересувате, с какво се занимавате, за всяко едно нещо което вие сами, съзнателно или несъзнателно сте позволили да разберат.

Според условията им в декларацията им за поверителност, те пазят тези данни за да могат да ви предложат това което би ви заинтригувало, да знаят какви реклами да предложат в профилът ви, за да знаят какви приятели да ви предложат, да знаят кое е най добре за вас за да ви го предложат. Дали обаче един ден тази помощна информация не би се обърнала срещу нас, щом нямаме власт над нея?

Също така, в тази декларация те ни запознават с това че всъщност събират информация дори от бисквитките (coocies) на браузерите ни. Бисквитките представляват маилки файлове които събират информация в браузерите ни за това кои сайтове посещаваме, от какво се интересуваме, кога къде и как какво сме правили в интернет, при което тази информация бива използвана от фейсбук за да може фейсбук да предложи най доброто за нас.

Дали това е така ?????

Вижте още информация за бизквитките и това как да ги трием и изключваме.

И накрая бих ви посъветвал, преди да направите каквото и да е в този сайт или където и да е в интернет… помислете добре. Интернет е всичко друго, но не и анонимен!

Вижте и:
Истината За Фейсбук ??? (Част 2 – Парите)
Най-често задавани въпроси във Фейсбук
Facebook чат добавки (Hacks)



Този пост е видян 13889 пъти.
Ако това съдържание ви е харесало, може да го споделите с приятелите си :)
  • 14
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •   
  •  
    14
    Shares

За Stanimir Georgiev

Казвам се Станимир Георгиев и имам над 15 годишен опит в сверата на информационните технологии. Занимавам се предимно с уеб изграждане, дизайн, брандинг, администрация и поддръжка на уеб сайтове и онлайн магазини. Чрез професионалния ми опит през годините съм предобил допълнителни компетенции към Онлайн Маркетинг и Търговия, и Оптимизация за търсачки (SEO). Виж портфолиото ми

Коментирай чрез Фейсбук:


Коментари

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*
To prove you're a person (not a spam script), type the security word shown in the picture. Click on the picture to hear an audio file of the word.
Anti-spam image

6 thoughts on “Истината За Фейсбук ??? (Част 1 – Преди и Сега)

  • ранни записвания 2012 в Бодрум

    изключително полезна информация за мен, благодаря за споделянето, социалните мрежи според мен са нож с две остриета, аз лично не ползвам такива и контактувам с познатите и приятелите по други начини – не намирам за необходимо фейсбук да ми осигурява тази комуникация; както и да е винаги ще има за и против – проздрави и до скоро

  • get_peace Post author

    Зная че, има правописни грешки, за което съжалявам. Просто тая статия съм я писал 5 часа и съм събирал информация от къде ли не, като се има на предвид че, когато я писах нямаше много информация по българските сайтове за фейсбук и съм я събирал предимно от чужди. Всяко изречение ми е минавало в главата по 5 пъти докато ги структорирам и по-принцип след като напиша една статия, я прочитам допълнително за да поправя въпросните правописни грешки, но точно тази само я прехвърлих на бързо и съм поправил тези които са ми се набили на очи, зяащото нямах вече нерви да се занимавам с нея :] Сега, след излизането на филма “The Social Network” смятам че не е толкова актуална :}

  • Dimitar

    @stefanoww съгласен съм с теб, че човекът се е постарал, но да пишеш грамотно е важно!  :cool:

  • stefanoww

    Абе какво му критикувате правописа на човека, не стига, че се е постарал, а искате и да е идеално. А защо вие не се хванахте да го направите бе? Евала, браво ;)

  • Kristiyana

    Материалът е много пълен и полезен, за което благодаря, но малко си оправи правописа!