5 съвета които ще те направят краля на спора.


Вероятно, все по-често Ви се налага да спорите с някой по една или друга причина. Дори и да не си падате конфликтна личност, и по-често обичате да си замълчите. Дори като такъв човек, трябва да сте наясно, че много често именно в спора се ражда истината, и за да дадете шанс на вашата истина да види бял свят, трябва да се научите да спорите и то ПРАВИЛНО!

Особено в интернет, дадена тема става обществено достояние и от всяка такава се заражда спор, вие трябва да умеете да владеете ситуацията, да се аргументирате и да се разграничите от троловете.

Нещата с техниките за управление на спора са доста по-сериозно ако такъв възникне и вашето мнение представлява това на вашия или нечии друг бизнес или бранд. Не можете да си позволите да говорите каквото ви хрумне, при положение, че работата ви е да изграждате харизматичен бранд, в който мнението на клиента е най-важно, но от друга страна не можете да позволите мнението на клиента да тежи повече от вашето и да ви унижава. В такива ситуации е нужно да действате професионално и да постигате равновесие в различията. Ако не се достигне до консенсус, то поне нещата да се разминат колкото може по-гладко.

До известна степен самото понятие „спор”се асоциира с конфликт, но това не винаги е така. Много често спора е начин, да изразим и сравним 2 истини и при подходящо стечение на обстоятелствата, се достига до правотата на една от страните и разполагаме с една логична и достоверна истина.

За да разграничите същността си от понятия като трол и дървен философ, е нужно да вземете под внимание няколко основни фактора за водене на пълноценен спор.

1. Информация

Преди да навлезете в какъвто и да е спор, трябва да разполагате с необходимата информация, която би ви помогнала да защитите тезата си във всеки един момент или етап от него. В противен случай, рискувате да позволите на опонента си да засегне както истинността на вашата истина, така и собственото ви достойнство, като се окажете в ситуация, в която не можете да преборите неуспорим факт от неговата истина. За да не допускате това, не си позволявайте да навлизате в пререкания и оспорвате тези, върху чиято тема не разполагате с необходимата компетенция.

За целта… следете актуалните теми от ежедневието и бъдете любознателни. Понякога не е нужно цял живот да си се интересувал от нещо, за да успееш да спечелиш битката в спор по неговата тема (в зависимост от компетенцията на опонентите разбира се.) Достатъчно е да се разровите в интернет или прашасали книжки, малко статистики и слабо известни факти биха Ви били полезни… за всеки случай. /В случай, че спорът се води в интернет, никога не стреляйте на сляпо. Дори и да ви засегнат с тема, от която не разбирате, в този момент разполагате с целия арсенал за да отговорите подобаващо на атаката на врага си – GOOGLE! /

В разгара на даден спор често преминаваме от една тема в друга и тъй като няма как даден човек да разбира от всичко, често се случва така, че засягаме теми, които са непонятни за всички участници, но въпреки това преминаваме през тях… именно в един такъв момент въпростните любопитни факти от кухнята биха ни извели с едни гърди напред пред останалите участници.

Ако спорите по теми, които не разбирате, това не ви прави с нищо по различен от един средно статистически дървен философ. Обикновено, некомпетентността, нелогичните доводи и заблудите на такива индивиди ги правят за смях, спират да бъдат възприемани на сериозно от останалите и се спускат надолу по интелектуалната пирамида в това обкръжение.

Пример:

В компания, засягате темата с обстановката в домовете си, вкусът за интериор и изолацията на домът ви. Да приемем, че никой от вас не се е занимавал специално с дограми и изолация и всеки споделя личните си убеждения без достатъчно информация по темата. В този момент ти излагаш следната теза:

“Съществуват енергийно ефективни прозорци, които пропускат топлината от вън на вътре, но не и позволяват тя да излезе навън, а я отразяват обратно навътре.”

Това беше просто 1 изречение, което, би ви издигнало в очите на слепите както се казва, защото лично аз, не бях запознат с тази информация преди да започна да пиша тази статия, както и доста от хората, които ще я прочетат.

След излагането на подобна теза, идва съществената част, а именно…

2. Фактите и логиката.

Ако информацията е вашето оръжие в словестната битка, то фактите и логиката са нейните остриета. Въоръжете се с факти по темите, които ви интересуват и виждате, че често стават обект на внимание. Информацията ви е като гумен нож без това оборудване. Можете да приказвате каквото си искате, но не успеете ли да го докажете и да накарате опонента си да се увери в истинността му, вие сте безпомощен и тази битка е обречена. Освен ако опонента ви също не разполага с тези оръжия и е въпрос на време за да преминете от словесен двубой в ръкопашен или времето ви притисне и оставите темата недовършена.

Да се върнем на темата с въпросните енергийно ефективните прозорци и момента в който някой от опонентите се опита да оспори истинността на тезата ви, което ще докаже, че той самия не е запознат с тази материя а в същото време се опитва да изкара вас некомпетентен. Кой ще спечели битката, зависи от вашите остриета. Ето и няколко факта.

Пример:

“Покритието действа като топлинно огледало: то позволява на видимата светлина да преминава, защото не може да отрази късите вълни, но отразява излъчваните от топлинните източници инфрачервени лъчи в дълговълновата част от спектъра. Така не допуска топлинните лъчи да излизат навън и значително намалява топлинните загуби през студената част от годината.”

Логично нали? Вече не изглежда толкова невероятно, за да се оспорва. Нещо такова би било достатъчно, за да вземете надмощие над опонента си в случай, че той разбира колкото вас от изолация (т.е. нищо) но вие сте се въоръжили с няколко факта по тази тема.

Докато опонента ви се колебае с какво може да ви опровергае или притисне, бъдете с един ход пред него и помислете над следващото качество, а именно…

3. Гъвкавост

Бъдете гъвкави. Във всяка една тема или спор, ние преминаваме от една тема в друга и обикновено това става несъзнателно. Направете го съзнателно и пренасочете темата на разговор. Примамите опонента си във вашето поле. Там, където вие си знаете всяко едно кътче, разполагате със целия набор от информация и всички факти за да го разгромите. Веднъж , след като сте успели да премамите врага във вашата територия, вие сте на крачка от победата.

Говорихме за някакви прозорци и изолации, нали? Няма значение, защото и без това нищо не разбирате (примерно, като мен) от такива неща… вашата страст например са интернет и социалните мрежи (да приемем, че се поставям на вашето примерно място в спора). Какво общо имат изолациите с интернет? Например това, че с помоща на интернет успях да събера тези примери. В случая, ви (ми) остава да отклни вниманието към тази тема. Това е добре да стане бавно с преминаване през други подобни теми, но тъй като не ми се пише още 2 часа, ще се опитам да импровизирам с директно отклонение.

Пример:

Вие мислите ли, че разбирате достатчно по тази тема (прозорците), за да опровергаете тези факти? Признавам си, че аз също не разбирам, но съм се интересувал, 1 вечер докато писах статия в блога си, поне 2-3 часа съм търсил информация по тази тема, за да мога да представя на читателите си неща, които не се срещат във всеки сайт, защото все пак целта ми е да им представя нещо интересно и любопитно, а това, днес никак не е лесно.

Веднъж стигнал до тук, мога да си продължа темата с начините и тънкостите за поддържане и развиване на блог с уникално съдържание, СЕО-то му, интернетите и социалните му мрежи и всички останали сегменти, които оформят тази материя.

Ако ви е направило впечетление, в последния си пример, използвах учтива форма (Вие). Това е следващата част от вашето снаражение.

4. Красноречивост

Бъдете красноречив! Изразявайте се ясно, отчетливо, любезно и вдъхновително. Това до някъде е дарба, но може и да се опитате да си го тренирате. Менандър е казал „В спора по-често побеждава дързостта и красноречието, а не истината.” Ако разполагате с горните фактори, но нямате потенциала да ги изложите правилно, то вие не бихте могли да се възползвате от пълния им потенциал. Срещал съм хора, които дори да нямат необходимите компетенции по дадена тема, те могат да те накарат да повярваш дори и в неистините им.

Представете си го като игра на покер… горните 3 точки са вашите козове, но ти ако нямаш необходимата стратегия да ги изиграеш, те не ти гарантират победа, нали?

Проявете самообладание и търпение. Понякога това е трудно, ако спорите с човек, който си спори само за спора и на пук не приема логичното обяснение и фактите, които гарантират вашета правота в случая. Това е друг въпрос, но вашата сила е в това, да преборите вътрешното си АЗ, което ви кара да се разкрещите, да хвърляте, да блъскате и псувате, и да запазите хладнокръвие, като продължите да боравите със силата на думите и фактите. В компания, в която преобладават непознати лица, вие изграждате първото си впечетление, тези оръжия и правилното им използване, биха те изстреляли в центара на интелектуалната им вселена.

Относно интернет, където има шанс голяма част от аудиторията да попаднат и анализират вашите принципи и теза, едно от най-важните неща е правилното и четливо писане на КИРИЛИЦА. Ако искате да се докажете като истински интелектуален войн, добре структурираните доводи в комбинация с правилно писане са едни от най-важните неща.

Пример:

Сравнете горната структура на тезата от предния пример със следната: Аве не ми се прай ве чуек, аз съм чел тва в един сайт и съм наясно как стоят нещата. / Или ако става въпрос за интернет, си го представете на латиница… /

Кой сайт, колко достоверна информацията е в него… това е друг въпрос, от който може да се продължи спора.

Ако смяташ, че не разполагаш с необходимите ресурси да се представиш подобаващо в една подобна, словестна битка, по-добре си замълчи. Както се казва „По-добре си замълчи, за да изглеждаш по умен.

Обикновено, след съвкупността от тези качества, за приключването на самия спор има 2 варианта. Консенсус – в който ти и опонента ти сте успяли да наложите дадена истина и да я приемете единодушно и такъв, в който по една или друга причина, някой от вас трябва да отстъпи. Тук стигаме до…

5. Смелост

Бъди смел! Поеми въздух и приеми грешката си (ако има такава) като истински мъж (дори да не си такъв). Погледни загубата си и от добрата страна. Епикур е казал „При философски спор повече печели победеният, защото умножава знанията си.” Замисли се, научи ли нещо ново от този спор? Опонента ти обогати ли с нещо знанията ти и беше ли пълноценен той! Много често в самия спор се ражда истината.

Ако грешката е в опонента ти, но очевидно, не можеш да се разбереш по демократичен начин с него, поеми въздух и преглътни неуспеха си. Може да си загубил битката, но да си спечелил войната.

/Източник на информацията за енергийно ефективните прозорци беше използвана от този сайт. Спонтанно реших да използвам тези примери, защото наистина нищо не разбирам от тази тема и така примерите ми бяха по-натурални :) /



Този пост е видян 6100 пъти.
Ако това съдържание ви е харесало, може да го споделите с приятелите си :)
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •   
  •  

За Stanimir Georgiev

Казвам се Станимир Георгиев и имам над 15 годишен опит в сверата на информационните технологии. Занимавам се предимно с уеб изграждане, дизайн, брандинг, администрация и поддръжка на уеб сайтове и онлайн магазини. Чрез професионалния ми опит през годините съм предобил допълнителни компетенции към Онлайн Маркетинг и Търговия, и Оптимизация за търсачки (SEO). Виж портфолиото ми

Коментирай чрез Фейсбук:

Коментари

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*
To prove you're a person (not a spam script), type the security word shown in the picture. Click on the picture to hear an audio file of the word.
Anti-spam image