Уеб Сайт за 300 или 3000 лева?


Уеб Сайт за 300 или 3000 лева?

От известно време бях занемарил блога си, включително портфолиото и предлаганите услуги от него. Просто концентрирам времето и усилията си в чуждестранни проекти, но това е една друга тема. Реших да напиша тази тема като човек, с над 13 години опит в изграждането на уеб сайтове.


ЗА КОГО Е ТАЗИ СТАТИЯ?

Казано с няколко думи, тази статия е за хората, които са имали, имат или биха желали да си направят сайт с бюджет от 200-300 лева и очакват да „избият рибата“ с него защото “правенето на уеб сайт е лесно” (Не че историята не помни и такива случаи.) В нея ще ви запозная с основните разлики между сайтовете за 300 и 3000 лева.

Обикновено, едни от първите въпроси от потенциални клиенти, както на мен, така и на останалите ми колеги, предполагам, са от типът: “Колко ще ми струва, да ми направиш един сайт.” Или “Можем ли да направим едно сайтче тука за 200-300 лева.” Ами по принцип може, да… НО… преди всичко, трябва да разясним в какво точно се изразява сайт за 200-300 лева и с какво той е по-различен от сайтовете за 2000 – 3000 лева.

Преди години, когато започнах да се занимавам с изграждане на уеб сайтове, бях научил основните неща за този процес… няколко HTML тага, малко CSS стилизиране, закупуване на хостинг, домейнинсталация на WordPress с някаква готова тема и няколко плъгина и готово. Сайтът за моя клиент или просто познат беше готов за 200 – 300 лева и то за няколко дни. Тогава гледах как другите компании взимат по 1000, 2000, 3000 лева за сайтове и винаги съм се чудил как взимат толкова пари за нещо толкова просто.

После дойде момента в който започнах да научавам все повече тънкости за изграждането на успешен и професионален сайт и колкото повече научавах, толкова повече виждах причина, да съществуват сайтовете за 2000 – 3000 или много повече. Дори днес, след толкова години продължавам да се уча, защото темата за изграждане на успешен сайт е необятна и концентрира в себе си много етапи, свързани с бъдещето на сайта.

Преди около година останах доста афектиран от репликата на един мой потенциален клиент, който се интересуваше с какво мога да му помогна и просто “изплю” репликата “Да, да… няма проблем… правенето на уеб сайт е лесно.” Времето ни беше ограничено и нямах много време да му обяснявам колко точно лесно е всичко, което съм учил и осъвършенствал с практика през последното десетилетие.

Тук ще се опитам да ви представя накратко няколко основни разлики в случаите, когато си платите за сайт за 300 лева и сайт за 3000 лева. Няма да задълбавам в технически детайли за това КАК СЕ ПРАВИ САЙТ за 300 или 3000 лева, защото би трябвало да организирам цял курс за това, но по-скоро ще се опитам само с по няколко думи да представя основните разлики в сайтовете за 300 и 3000 лева.

Добър и лош уеб сайт


БЕЗПЛАТЕН САЙТ

Първо, преди да продължа с подробностите за ценообразуването и процесите за изработка на различните видове сайтове, бих искал да споделя няколко думи за техниките и системите, позволяващи безплатно създаване и управление на вашия сайт. Ако сте се интересували от етапите в които бихте могли сами да си направите сайт бързо, евтино и дори безплатно, то може би сте попадали на такива оферти. Някои от сайтовете които ви предлагат безплатно, бързо и лесно създаване и управление на вашия сайт са weebly.com, Wix.com, Yola.com и други.

Те ви предлагат опростена система за създаване на уеб сайт с готов темплейт само с няколко клика, без да е нужно да плащате допълнителни услуги… като домейн, хостинг, разработки и така нататък.

Преди да се спрете на този вариант за изработка на вашия сайт, нека ви споделя какво можете да очаквате от него и защо е подходящ само за малки, лични проекти или временни такива.

Безплатен домейн?

Всъщност обикновенно този тип услуги не ви предоставят домейн а поддомейн. Тоест, ако искате вашия сайт да се казва mysite.com, то ще трябва да се примирите с поддомейн като mysite.weebly.com или mysite.wix.com. Това може и да не е проблем за вас в началото и да не ви прави впечетление, но за някои от посетителите може да не е така.

Аз например не мога да възприема на сериозно компания, която има претенции да е лидер в нещо си а в същото време използва поддомейн вместо домейн, защото не е готова да инвестира 100 лева на година за личен домейн и хостинг в името на имиджа… удобството и сигурността си.

Разбира се, същите компании могат да ви предложат и ваш, личен домейн срещу заплащане.

Безплатен хостинг?

Всъщност хостинг пространството, което ви предлагат е съвсем ограничено и достатъчно за малки, лични или бизнес сайтове с няколко информативни странички. Ако искате допълнително пространство или възможности, то можете да ги получите срещу заплащане.

Безплатни възможности?

Разбира се, безплатните възможности на сайта ви също са ограничени и това което всъщност ще имате възможност да направите, е да си направите няколко странички и да сменяте снимките и зветовете им за дизайна.

Безплатен сайт?

Както разбираме до сега, можем да се спрем на този тип възможност за безплатен сайт, само ако не възлагате големи надежди за развитие на сайта си. В крайна сметка ако искате да изградите сайта си по ваш вкус и нужди, ще се наложи да си платите за необходимите възможности.

Предимства на безплатните сайтове?

  • Че са безплатни!

Недостатъци на безплатните сайтове?

  • Излъчват на сайта ни досадни реклами.
  • Нямаме възможност да излъчваме свои реклами от които да изкарваме пари ако сайта ни е посещаван.
  • Нямаме особени възможности за оптимизация на сайта.
  • Нямаме особени възможности за добавяне на функционалности за по-специфични нужди и т.н.
  • Не трябва да пренебрегваме факта, че щом не сме си платили нито за домейн нито за хостинг, ние не притежаваме нищо и каквото и да се случи със сайта ни, не можем да имаме каквито и да е претенции. Например ако един ден изчезне или бъде хакнат.

Безплатен сайт

Обобщение за безплатните сайтове?

Можем да разчитаме на услугите за безплатен сайт само ако нямаме особени очаквания за възможностите и бъдещето на сайта ни. Ако бихте искали да разширите възможностите, които ви дават и да си плащате за допълнителни екстри, ви съветвам да се поинтересувате колко ще са ви приблизителните разходи за тези екстри, спрямо изработката, поддръжката и възможностите на ваш, личен или бизнес сайт.


САЙТ ЗА 300 ЛЕВА

След като преминахме през темата за безплатните сайтове, които разбрахме че реално не ги притежаваме, държа да уточня че започваме да разнищваме темата за изработка на сайтове на наши сървъри и домейни върху които ще имаме контрол (поне докато си ги плащаме.)

Постоянно попадам на такива оферти. Ако трябва да съм честен, и аз също съм правил и пак бих правил сайт за 300 лева. Обикновено най-големите си грешки свързвам с пътите, при които не съм предупреждавал клиентите си какво ще получат за сайт на такава цена, в следствие на които те са подценявали услугите ми. Затова и реших да напиша тази статия, с която да е ясно поне за тези, които я прочетат какво могат да очакват за тази цена.

Всеки, макар и начинаещ уеб дизайнер… дори и да не е уеб дизайнер би могъл да ви направи уеб сайт с бюджет от 300 лева. Вероятно тийнейджърът от съседния вход или синът на приятелката ви също може… а може би и самата ви приятелка може или дори самите вие можете да си направите такъв и то не за 300 а за 100лв. Малко по-горе в статията ви дадох жокер какво е нужно. Ето процеса в 6 стъпки:

Процеси за изработка на евтин сайт:

  1. Избирате си подходящ домейн и го купувате (ако е свободен).
  2. Избирате си хостинг компания и си плащате за хостинг.
  3. Изтегляте си безплатно WordPress и си отделяте няколко часа да се поинтересувате как да го инсталирате (Ако все още не сте го правили).
  4. Теглите си безплатна тема и я инсталирате. Вече има дори и безплатни респонсив теми (с мобилен дизайн).
  5. Отделяте си още няколко часа да почетете как да си настроите страниците, настройките на сайта, категориите за публикациите и как да публикувате.
  6. Изтегляте си няколко плъгина от първа нужда, като например контактна форма и готово.

За няколко дни можете да си вдигнете сами своя сайт и бихте могли да пратите само около 100 лева за необходимите годишни такси за домейн и хостинг.

Повече подробности за понятия като хостинг, домейн и т.н. можете да видите и в статията ми Първи Стъпки В Уеб-Програмирането която съм писал през далечната 2010-та година :)

Това разбира се е в случай, че имате поне дизайнерски умения или имате вече готови лога и банери, които да използвате за сайта си. Ако нямате такава възможност, по-добре да се доверите на синът на приятелката си и да му дадете 300 лева. Щом предлага такива услуги, би трябвало да има поне малко опит с дизайна, за да ви изработи необходимите лога и банери.

На кратко, абе няма проблем правенето на уебсайт е лесно… Да се неначуди човек, защо хората искат по 2-3000 лева за сайт и работят по него по няколко месеца, а всеки втори може да си го направи и то за няколко дни.

Въпреки всичко, дори и да нямате големи очаквания за развититето на сайта си, ви препоръчвам да заложите задачата по изработка на сайт на фирма или човек, поне с 3-4 години с опит. Погрешно изградения сайт може да доветде до сериозни последствия за вашия имидж или финансово състояние.

Или на кратко, един начинаещ и един професионален уеб дизайнер могат да ви направят един и същи сайт с едни и същи функционалности за една и съща цена, но втория ще го направи без рискови пропуски. Преди да изберете изпълнител на заданието ви, разгледайте портфолиото на разработчика.

Предимства на евтините сайтове?

  • Евтини са
  • Дават ни неограничени възможности да управляваме съдържанието си защото са поместени на сървър за който сме си платили и имаме пълен достъп до файловете в него.
  • Разполагаме с личен домейн.

Недостатъци на евтините сайтове.

  • Липса на професионална SEO оптимизация.
  • Липса на персонален дизайн и брандиране.
  • Липса на екстра функционалности (допълнителни, специализирани плъгини и модули).
  • Ограничени възможности на сайта.

Обобщение за евтините сайтове?

Евтините сайтове до 200-300 лева са подходящи за малки, лични или бизнес прокти, които не възлагат големи надежди за богати функционалности на сайта, персонален дизайн и брандинг, професионална SEO оптимизация и други възможности съобразени с предварително изграден план за разработка според нуждите на компанията или посетителите на сайта. В следващата секция ще обърнем повече внимание на процесите, които се пренебрегват при изработката на евтини сайтове.


САЙТ ЗА 3000 ЛЕВА

Разбира се, тук нещата са много относителни и това съвсем не означава, че един сайт ако не е 300 лева, то задължително трябва да е 3000 лв. Изработката на сайт може да варира от 100, 200, 300…. 500… 1000 и над 10 000лв. Ето и някой от процесите и услугите, които вероятно пропускате, като си платите за сайт за 300 лв.

1. Избор на подходящ домейн.

На пръв поглед изборът на домейн не изисква кой знае какви усилия или технически изисквания. Влизате в някой сайт за проверка на домейни, избирате си някакъв подходящ, които е свободен и го купувате. Няма проблем… избирането на домейн е лесна работа.

Нещата обаче не са толкова прости ако решим да се поинтересува за препоръки при избор на домейн. Както споменах, това не е онлайн курс и няма да навлизам в технически детайли за избор на домейн. Това на което искам да обърна внимание, е че процесът на избор на домейн е тясно свързан с целия процес за развитието на бранда или сайта ви.

Домейнът понякога е основното нещо, което аудиторията вижда, преди да разбере каквото и да било за вас.  Той трябва да е достатъчно кратък и добре структуриран, за да може на само да влезе в съзнанието на аудиторията, но и да се запечата в него. Той трябва досататъчно ясно да се асоциира с вашия бизнес, а това става все по-трудно с течение на времето, когато хубав, кратък и лесен за запомняне домейн все по трудно се намира.

Предимството на наемането на професионалист с опит при избора на домейн може да се изразява в това, че той може да ви съдейства при сдобиването на хубав домейн, дори и този домейн на пръв поглед да не е свободен за регистрация. Честа практика е професионалисти от бранша да закупуват хубави домейни, които или не са били закупени от никого все още, или са закупени и в последствие изтекли, след което се закупуват от съответния уеб разработчик или SEO оптимизатор, след което се препродават на по-висока цена.

Силно препоръчително е към домейна си да добавите и активирате SSL сертификат, които играе важна роля както за защитата, така и за оптимизацията на вашия сайт.

2. Избор на подходящ хостинг.

Няма проблем… избора на хостинг е лесна работа. Влизаш на сайта на някоя хостинг компания, избираш си оферта и си плащаш. Да, но не съвсем. Хостинг сървъра играе основна роля за функционирането на нашия сайт. От него зависи дали и за колко време нашият сайт ще бъде онлайн или офлайн.

Ако планирате сайта ви да ви носи някакви приходи (като например онлайн магазин), това би означавало, че за вас реално времето е пари и във всяка една минута, в която сайта ви е офлайн по вина на хостинг компанията, вие губите пари и то не поради ваша вина. В този случай ключова роля играе и съпорта (помощния екип) на компанията, които трябва да ви съдейства вашия проблем да бъде отстранен максимално бързо.

Първото нещо преди да избера хостинг компания е да разуча какви са възможностите за връзка със съпорта и какви ас отзивите за тази компания.

Хостинг сървъра също има ключова роля в скоростта на зареждане на сайта, която е важен вактор за поведението на потребителите, след като са посетили сайта ни и за индексирането на търсачките (SEO) и е добре да направим обстойно проучване за това на коя компания да доверим хостването на сайта си.

Ключов и много важен фактор, който трябва да имате в предвид е дали въпросната компания предлага периодични бекъпи на сайта ви. Всеки един професионален разработчик е на ясно с важноста на периодичните бекъпи и най-малкото, те са задължителни преди да се извършва каквото и да било по-техническо действие към сайта, като обновяване или  инсталация на допълнителни плъгини, модули или манипулация по кода или базата. В тази връзка, ако хостинг компанията предлага подобни периодични бекъпи, вие няма нужда да се притеснявате в случай, че прибегнете до нещо такова, като сте забравили сами да направите бекъп.

Още по-рисков е момента, когато сайта бъде хакнат и дори сте нямали възможност да предвидите това, за да направите своевременен бекъп. (Професионалната хостинг компания разбира се ще се е погрижила предварително да подсигури сървърите си достатъчно, за да сведе подобни рискове до минимум.)

3. Инсталация на сайт

Тук основно значение е какъв сайт бихме искали да имаме? Онлайн магазин, сайт който предлага дадена услуга или просто имиджов сайт. Няма да изпадаме в подробности и ще дадем пример с един стандартен сайт. Процесът не е особено по-различен от инсталацията на сайт за 300 лева, които споменахме по-горе, теглим си инсталацианния архив на WordPress, инсталираме го, настройваме си го да работи и му правим няколко страници с информация, снимки и банерчета, инсталираме. Готово. Няма проблем… правенето на сайт е лесна работа. Какво ще е бъдещето на този сайт обаче историята мълчи и ако искаме той да има бъдеще, по добре да се замислим как да го изградим.

4. Дизайн/ Брандиране

Едва ли някой уеб дизайнер ще ви предложи пълно брандиране и дизайн по изцяло ваш вкус за 300 лева. Това обаче обикновено се включва като екстра услуга, която оскъпява цената. В този случай всичко по дизайна се прави изцяло по нуждите на вашия бранд или ако нямате такъв, по вашите нужди. Преди всичко обаче, дори самият процес на дизайн и брандиране е нужно да се съгласува с професионален дизайнер.

Всеки цвят носи съответната асоциация и емоция на всеки един от посетителите ви и вие трябва да съобразите това при процеса на създаване на дизайн за сайта или бранда ви. Дизайна ви много трудно ще изглежда добре, ако е съставен само от един цвят, така че, трябва да се съобрази с какъв друг цвят, би могъл да си подхожда основния цвят. В тази връзка ви препоръчвам да разгледате този онлайн инструмент за избор на цветови схеми: colorschemedesigner.com както и да прочетете за психология на цветовете (The Psychology of Colors). Така или иначе всеки професионален дизайнер вероятно е наясно с тях и просто трябва да му се доверите.

Друг фактор при изработката на професионални сайтове е, че при тях се използват професионални, комерсиални теми, които включват много повече възможности и опции от към манипулация на дизайна и функционалностите на сайта, което го прави изключително гъвкъв както за администриране (Back-end) така и за използване от потребителите (Front-end).

Важен фактор при използването на подобни, професионални теми е, че повечето от тях предварително са изработени от екип от професионалисти, включващ в себе си професионални Графични, уеб, UX, UI дизайнери, програмисти и оптимизатори които на практика косвено са участвали в изработката на вашия сайт. (Това разбира се не се отнася за всички комерсиални теми и за избор на най-подходяща за вашия сайт, все пак е нужно проучване, ресърч и консултация с професионалист.)

5. Дизайн на лого

Тази секция може би трябваше да е преди секцията за дизайн и брандиране, но по принцип лично аз, в случаите които работя по чисто нов сайт за който нямам дори и лого, първо си правя някакво примерно лого и след като изградя архитектурата на сайта, си отделям повече работа за работа върху логото. Не е особено важно дали преди или след дизайна на сайта ще отделите време на изработка на логото си… стига да е преди стартирането на самия сайт.

Логото има една от най-ключовите роли в изграждането на нашия бранд. То ще бъде лицето на вашия бизнес от тук нататък и по-добре да му отделите специално внимание.

Подобно на цветовете, всяка една форма носи своето послание и асоциация. Може да прочетете повече за психология на формите (Psychology Of Shapes)

6. UI / UX Дизайн

UI – User Interface и UX – User Exerience са важни етапи в изграждането на дизайна и архитектурата на вашия сайт, които вероятно ще се пропуснат или поне пренебрегнат до известна степен в изработката на сайт за 300 лева. Етапът на развитието им е свързан с изживяването и действията на потребителите във вашия сайт.

За да се премине към тях е нужно да имате ясна цел какво искате да предлагате във вашия сайт и коя е вашата целева аудитория. На базата на тази информация се изгражда необходим дизайн който може максимално да опрости процеса на взаимодействие на потребителите с елементите в сайта ви и да сведе негативните емоции и затрудненията им при работата с вашия сайт до минимум.

Тези етапи са с основна роля при сайтовете, предлагащи услуги или продукти, защото заради всеки един клиент, който се откаже поради някакъв проблем с дизайна или функционалностите ви, вие губите пари.

В проеса на изграждане на архитектурата на сайта се взимат в предвит резултатите от стотици опити и анализи на поведението на потребителите в различните типове сайтове и на базата на тези резултати се използват най-подходящите и доказани практики за изграждане на структурата и дизайна на сайта.

Например в едно от вътрешните обучения на тема UX в Дигитална агенция SEOMAX към която съм част от последната година, една от дискусиите беше за типовете странициране в онлайн магазините, които за сега се разделят на 3 основни вида. Нормално странициране (по страници 1,2,3), Load more (с бутон “Зареди още” след достигане на края на страницата) и Infinitie scrolling (страницата автоматично зарежда нови продукти или статии след достигане на края и).

Това ме накара да се интересувам по-обстойно точно по този казус, който ме отведе до тази статия: “Infinite Scrolling, Pagination Or “Load More” Buttons? Usability Findings In eCommerce” На кратко:

Проведено е проучване, което е протекло в рамките на няколко години, на над 50 водещи e-commerse платформи. Резултатите от проучването показват, че на повечето потребители страницирането им изглежда бавно и отегчително, заради което, опциите “Load more” и “Infinity scrolling” дават по-добри резултати. Безкрайното зареждане обаче, от части има отрицателно влияние за SEO и в някой случаи (когато продуктите са много) не е особено подходящо.

Препоръките са:
За страници с много продукти да се използва опция “Load more” а за страници с по-малко продукти “Infinity scrolling”. Или комбинация от двете, като продуктите могат да се зареждат сами по 20-30 на зареждане, до достигане на 100 и след това да се показва бутон “Зареди още”.

В случая сами виждате колко усилия и информация е нужна само да изберете какво странициране да използвате сайта си, спрямо UX. Сега умножете всичко това по 100, за да придобиете ясна представа колко информация ви е нужна да съобразите всички детайли при изработката на целя сайт.

За по-ентусиазирани UX дизайнери, препоръчвам курса “UX & Web Design Master Course: Strategy, Design, Development” на Joe Natoli. Лично аз го минах преди около година, но за $5 (промо цена) имах достъп до над 200 видео лекции с общ обем на съдържанието около 24 часа.

7. Оптимизация на сурс кода

Процесът на оптимизация на сурс кода включва в себе си няколко етапа, като някой от които са,

  • Оптимизация на кода за подобряване на скоростта на сайта.
  • Оптимизация за по-лесно индексиране на търсачките (част от процеса на on-page оптимизация).
  • Оптимизация за споделяне в социалните мрежи (Open Graph и т.н…)
  • Валидация на кода за нарушени тагове, структура и т.н.

Има готови плъгини които вършат тази работа, но реално до сега не е имало случай в който не ми се е наложило да прибегна до ръчни настройки и оптимизация на кода. Както сами разбирате, тука нещата малко ще куцат ако разчитате само на познанията си по инсталиране на готови CMS системи като WordPress и на готови модули и плъгини.

8. SEO оптимизация

Без да имам каквито и да е претенции, че съм SEO специалист, мога да спомена че оптимизацията на един сайт за по-лесно индексиране от търсачки се разпростира далеч над просто оптимизиране на сурс кода на сайта и добавянето на няколко ключови думи и описания.

Всъщност оптимизацията на сайта започва с неговото създаване / инсталиране с изготвянето на оптимизирани изображения за дизайна му. Този процес се концентрира след самото създаване на сайта, при което се работи по оптимизацията на кода, за която споменахме, и други on-page техники за оптимизация като структуриране и оптимизиране на съдържанието. Естествено е препоръчително да продължи и за напред, ако искате сайта ви да се индексира добре, с изграждането на link building (връзки към вашия сайт от други сайтове) и периодично добавяне и обновяване на съдържанието на сайта ви, за което може би бихте имали нужда дори от копирайтър.

Търсачките индексират сайтовете, благодарение на над 200 фактора, които променят периодично и ако искате да се позиционирате добре, е препоръчително да се обърнете към специалист.

9. Добавяне на екстра функционалности.

Това е процесът в който инвестициите ви във вашият уебсайт могат да растат безкрайно.

Ако приемем, че един сайт, чиянто изработка включва професионални похвати като споменатите по-горе би струвал между 500 и 1000 лева, то с добавянето на екстра функционалности, които да ви помогнат  да задоволите нуждите на посетителите си и да ги превърнете в клиенти, цената му би могла да варира неограничено.

Например, ако искате от стандартен сайт в който имате няколко страници с информация за вас, искате да имате подходяща система за събиране и колекциониране на потребителски и-мейли, които по късно да използвате за имейл маркетинг.

Единия вариант е като предлагате продукти или услуги, в които изисквате регистрация. В този случай е нужно да добавите необходимите функционалности за работа на сайта ви като онлайн магазин. Дори и да използвате подходящата за това платформа, пак ще са ви нужни допълнителни настройки и допълнителни функционалности да организирате целия процес по събиране и организиране на имейли адкватно.

Ако не предлагате кой знае какви продукти, но все пак искате да съберете и-мейлите на вашите посетители, може би ще е нужна някаква функционалност, която все пак да ви позволи това…. като например организиране на подходяща игра или конкурс, в който те трябва да въведат и-мейла си за да се впишат или например да отключат съдържание в страницата ви, което е невидимо преди да въведат и-мейла си. Това вече пряко се свързва с организация на маркетинг кампания и в случае е най-добре да се посъветвате с маркетинг специалист. Това е само прост пример за екстра функционалност за събиране на и-мейли. Ето и още няколко примера за екстра функционалности

  • Подобряване на защитата и блокиране на СПАМ и хакерски атаки към сайта ви. (Прочетете  подробности относно Що е СПАМ (SPAM) и Що е Флууд (Flood))
  • Добавяне на опции за анализ на съдържанието ви спрямо SEO
  • Добавяне на плъгини за организация на динамичен ремаркетинг в Гугъл или Фейсбук.
  • Добавяне на екстри към галерията ви със снимки например, които позволяват, посетителите ви да си ги купуват.
  • Интегриране на система за обучения към сайта ви в които да провеждате онлайн и офлайн курсове.
  • Функционалност, която трие неизползваните снимки от сървъра ви и освобождава място за нови файлове.
  • Добавяне на календар за зъбития, който позволява буукване или запазване на час за вашите услуги.
  • Опции за организиране на анкети и проучвания.
  • Опция за сунхронизация на сайта ви с друг сайт, софтуер или система.

И много други опции, които биха могли да превърнат сайта ви от стандартен имиджов сайт в една интерактивна смарт система от която да управлявате посетителите си и да ги превръщате в клиенти.

Елементи на добрия уебсайт

10. Тестване

Тестването е много важен елемент съпътстваш процесите за създаване на професионален сайт. Преди пускането сред широката аудитория, трябва да сте сигурни че всичко функционира по предназначението си. Всеки линк е свързан към съответната страница, всяка снимка е позиционирана където трябва, всеки бутон работи по предназначението си и сайта изглежда нормално през всякакви устройства и браузери.

Въпреки че тестването не изисква кой знае какви технически умения, то отнема време а времето е пари. Съответно колкото по-голям е вашия проект/сайт толкова повече време ще трябва да се отдели за тестването му и този етап не бива да се пренебрегва.

11. Маркетинг

Успешния старт на един чисто нов (или обновен) сайт зависи с изготвянето на подходяща маркетинг стратегия и успешната и реализация. Няма бизнес по-голям от своята реклама и ако вие сте на друго мнение, е въпрос на време да се убедите в това. А колкото по-дълго се убеждавате, толкова повече губите… а вашите конкуренти печелят.

Под маркетинг и реклама нямам в предвид само да си споделяте постовете във фейсбук и да им пускате спонсорирани реклами.

(Прочетете още за Бизнесът и социалните медии)

Има много по-успешни начини за популяризирането на вашия сайт или онлайн бизнес и то с много по-малко средства от хаотичното пръскане на пари в реклами наляво и надясно и моят съвет е да не харчите нито стотинка, преди научите точно за какво си плащате.

Сещате се за евтин и бърз вариант с който да популяризирате сайта си, посредством закупуване на фенове в социалните мрежи? Може би първо искате да прегледате статията ми Продавам фейсбук страници, фенове и линкове! от 2015-та година, която все още е актуална.

Предимства на професионалните сайтове?

  • Дават ни неограничени възможности да управляваме съдържанието си защото са поместени на сървър за който сме си платили и имаме пълен достъп до файловете в него.
  • Разполагаме със собствен домейн.
  • Дизайнът е изработен изцяло по нашите или нуждите на бранда ни.
  • Структурата е съобразена с нуждите на бизнеса и на посетителите ни.
  • Кодът и съдържанието са оптимизиране за бърза, лека и удобна работа както с посетителите, така и със търсачките.
  • Богати и професионални функционалности които според нуждите на бизнеса и на клиентите.

Недостатъци на професионалните сайтове?

Скъпи са!

Обобщение за професионалните сайтове?

Изработката на скъп сайт е подходящ за хора и бизнеси, които има сериозни намерения за развитието и функционирането на сайта си. При изработката на такъв сайт всичко се структурира и изработва според нуждите на бизнеса и посетителите. Рисковете от неприятни и проблемни изживявания на посетителите на сайта се свеждат до минимум и процесите за обхождане на сайта се оптимизират максимално. Сайта се оптимизира за добро позициониране в търсачките и споделяне в социалните мрежи.


Казано с няколко думи, всяко едно подобрение и добавена функционалност към сайта ви след момента на първоначалната му инсталация, оскъпява цената му. За да добиете по-ясна представа за ценообразуването на примерен сайт, мога да ви споделя тази примерна фомула:

В (Време на работа по проекта) + У (изисквани Умения) + Р (Разходи за осъществяването му, като професионални инструменти, програми, допълнителни услуги и т.н.) = КЦ (Крайна Цена)

Ето и една примерна визуализация на процесите за изработка на професионален сайт, разпънати във времето. Разбира се, графиката е примерна, като времето за всеки един етап зависи от нуждите на проекта и екипа зад него.

Процеси за изработка на сайт.

И така… опитах да бъда максимално кратък в представянето на информацията, която исках и да не изпадам в подробности. Надявам се да не сте отегчени от прочетеното и силно се надявам все повече хора да са наясно за какво си плащат и защо не могат да очакват някой да им програмира българският  Ebay или Facebook за 300 лева…

(Запознайте се и със статията ми: 5 неща, които трябва да знаем, преди да се замислим за собствен уебсайт)



Този пост е видян 10461 пъти.
Ако това съдържание ви е харесало, може да го споделите с приятелите си :)
  • 98
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •   
  •  
    98
    Shares

За Stanimir Georgiev

Казвам се Станимир Георгиев и имам над 15 годишен опит в сверата на информационните технологии. Занимавам се предимно с уеб изграждане, дизайн, брандинг, администрация и поддръжка на уеб сайтове и онлайн магазини. Чрез професионалния ми опит през годините съм предобил допълнителни компетенции към Онлайн Маркетинг и Търговия, и Оптимизация за търсачки (SEO). Виж портфолиото ми

Коментирай чрез Фейсбук:

Коментари

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*
To prove you're a person (not a spam script), type the security word shown in the picture. Click on the picture to hear an audio file of the word.
Anti-spam image