Първи Стъпки В Уеб-Програмирането


Спомням си началото, когато с недоумение се опитвах да разбера какво е това животно интернет, и как “живеят” тези сайтове в него. Тогава не бях чувал за програми като “Web Page Maker” “Dreamweaver” и още по-малко съм си представял за възможностите на системи като “Joomla” или “Wordpress”.

Това ме накара да стисна здраво ръката на чичко Гуугъл и да ме разведе в дебрите на виртуалният свят. Сега съм готов да споделя опитът си с вас, и макар и малък съм сигурен че би бел полезен на тези, които сега са там, от където аз тръгнах.

Първи стъпки

Днес има много програми, които са в състояние да ви помогнат за изграждането на стандартен уеб сайт, дори и с минимални познания в уеб програмирането от ваша страна. Това което бих ви посъветвал, е да не възлагате на 100% надежди на тях, и най-малкото което бихте могли да направите и което съм сигурен, че ще ви е от голяма полза за напред е да се запознает е езикът, градящ основите на уеб програмирането.

Езици

“HTML” (HyperText Markup Language – ХиперТекстов Маркиращ Език). В интернет има много информация за него и няма да се впускам в подробности. Накратко, това е уеб-програмен език, който просто казано е е изграден от набор от команди (тагове), които казват на браузерът ви какво точно да показва на екранът ви.

Например тагът “img src” казва на браузъра ви ,че трябва да ви покаже изображение. <img src=”test.jpg“> ще покаже снимката test.jpg на мястото където е вмъкнат тага в уеб страницата. Тук има достатъчно информация за този език която би ви била много полезна занапред. Защо ви споделям това?

От опит знам, че в много често от случаите като използвам подобни програми ми се налага да поправям даден код на ръка. Някои от тях са доста орязани от към функционалността на страницата, при което с вмъкнат код на ръка, това не е проблем.

Другата причина е, че след като сте запознати с този език, при възникване на нередност в страницата ви, то с лекота бихте я поправили, при положение че познавате основните на функциалността им. В интерес на истината, HTML е най опростения език, в сравнение с останалите като CSS (Cascading Style Sheets), Javascript и други, които всъщност са добавки, които служат за обогатяване на функционалността на стандартният HTML код или просто казано спомагат “тунинговането” на вашата страница.

Запознаването с основната информация свързана с функционалността на всеки един от тях би ви била полезна в изработката на всяка една страница занапред.

Както ви казах малко по нагоре, каквато и програма за максимално опростена разработка на сайтове да ползвате, ако не сте наясно с основите на уеб-програмните езици, шансът за безупречен успех в начинанието ви се свежда до минимум.

Да приемем че сте успели да сформирате своето сайтче, посредством информацията и помощните връзки и вече е дошъл момента да го публикувате в интернет.

Публикуване на сайта в интернет (хост)

Host –  съдържател

Този тип публикация на сайт в интернет се нарича хостинг. Хосът представлява качването на сайта ви на компютър (хостинг сървър), който е предназначен предимно за поддържане на уебсайтовете онлайн 24/7 (24 часа в денонощието / 7 дни в седмицата) или Нон-стоп.

Този компютър разполага с инсталиран определен набор от програми, които позволяват и олесняват максимално достъпа и контрола върху сайта ви през всяко едно време в денонощието, и дава възможност да бъде разглеждан от потребителите във всеки един момент. Разполагат с възможност за бекъп (възвръщане на сайта до дадено положение в което е бил запазен в определен момент).

Тоест ако възникне грешка в кода или просто бъде хакнат, можете с лекота да го възвърнете до положението в което сте го запазили в определен момент. Има програми които могат да позволят това и на вашият домашен компютър или лаптоп и в него да хоствате сайтът си, така че да е достъпен за всеки един потребител в интернет в времето когато е включен и е свързан в интернет.

Проблемът е, че когато го изключите вече няма да съществува в публичното пространство или просто казано ще е офлайн. Подобни програми за създаване на хост сървър на компютъра ви са Appserv, Xampp които съдържат набор от вграден софтуер за управление и конфигурация на бази от данни спомагащи функциалноста на динамични сайтове.

Хостинг услугите биват 2 вида:

Безплатни – които позволяват публикуването на статични уеб-сайтове и страници (без потдръжка на база данни, или ако потдържат са максимално орязани от към функционалност)

Платени – които разполагат с пълен набор от функции за разширено управление на сайта, и за разлика от безплатните, много често предлагат по голямо пространство за хосвани файлове.

След като си изберете компания на която ще доверите хостът на сайтът си, можете да се заемете с последните стъпки в официалното му откриване в интернет. А именно…

Избиране на име (домейн)

Domain – Област

Домейнът представлява кратко име на сайта което служи предимно а улеснено запомняне и индификация на интернет потребителите. Всеки сайт в интернет има свой адрес който представлява IP- то на компютъра (сървара) където се хоства.

Например адресът на abv.bg всъщност е 194.153.145.104. но е много по лесно патребителите да запомнят домейна на този сайт, отколкото одресът му. Затова съществуват специални сървъри за регистриране на домейни (DNS – Domain Name Servers) който се управляват от фирми предлагащи услуги за закупуване на домейни.

Накратко домейнът е кратко име което препраща потребителите към даден интернет адрес. За целта, най-важното, което трябва да имате в предвид за закупуване на домейн е: да бъде достатъчно лесен за запомняне и да асоциира съдържанието на самият уеб сайт.

Също като уеб-хостинга, набавянето на домейн биват два вида:

Безплатни – които много често биват поддомейни. Например ако си вземете безплатен домейн от hit.bg той ще представлява нещо като, site.hit.bg което също представлява поддомейн на домейна hit.bg.

Другият пресен пример който ще ви дам е с компанията за безплатни домейни предлагаща услугите си в сайта www.dot.tk. Това е сайт, който предлага реални домейни .tk. Преди да прибегна до закупуването на официален домейн за сайта си, бях прибегнал до техните услуги. Това че няма нищо общо с пренасочване на DNS-и го разбирам при положение че използвам безплатна услуга, но един ден ме погребаха като установих че, са ми го присвоили и в момента старият ми домейн getpeace.tk пренасочва към страница с някакви техни реклами.

Платени – Които ви предлагат безупречно пренасочване и контрол върху името на сайта при закупуването му (в случай, че е свободен разбира се).

Така че, мога да ви посъветвам, ако сте решили да си правите сайт, постарайте се да намерите компании предлагащи хост и домейн срещу минимално заплащане, но избягвайте безплатните.

Оптимизация

И така вече сте в състояние да разполагате в свой собствен официален сайт. Остава само, при ваше желание да го оптимизирате за намиране и индифициране от търсещи машини като google, yahoo, ask и др.

Все пак това е едно от главните условия определяща посещаемостта му, последвани от поддържане на актуално съдържание и олекотен и достъпен дизайн. Този тип оптимизация се нарича SEO (Search engine optimization – оптимизация за търсещи машини)

Накратко, за подобни търсачки е нужно време докато индексират и вмъкнат сайтът ви в базата си след публикуането му в интернет, за да изкарват негови резултати при търсене.

Чрез подобен тип оптимизация, вие сте в състояние да ускорите този процес, при което успоредно с това ще се увеличат и посещенията ви.

Това е всичко за сега. Надявам се да съм бил полезен :)



Този пост е видян 4270 пъти.
Ако това съдържание ви е харесало, може да го споделите с приятелите си :)
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •   
  •  

За Stanimir Georgiev

Казвам се Станимир Георгиев и имам над 15 годишен опит в сверата на информационните технологии. Занимавам се предимно с уеб изграждане, дизайн, брандинг, администрация и поддръжка на уеб сайтове и онлайн магазини. Чрез професионалния ми опит през годините съм предобил допълнителни компетенции към Онлайн Маркетинг и Търговия, и Оптимизация за търсачки (SEO). Виж портфолиото ми

Коментирай чрез Фейсбук:

Коментари

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*
To prove you're a person (not a spam script), type the security word shown in the picture. Click on the picture to hear an audio file of the word.
Anti-spam image