Що е Фейсбук спам/скам и как да се предпазим 1


След разконсперирането на спам/скам-овете набиращи популярност, чрез желаещите да видят кой е гледал профилът им “Вижте кой е разглеждал профилът ви във Фейсбук!“, реших да споделя няколко думи и за останалите видове подобни приложения,които връхлитат фейсбук като цунами ежедневно. Надявам се да се вслушате в съветите и примерите които са изразени по-надоло в статията и да ни помогнете в борбата с тези мътни явления :)

Какво е Спам/Скам? Отговорът на този въпрос може да намерите в статията ми “Що е СПАМ (SPAM) и Що е Флууд (Flood)

Има много видове подобни скам приложения, и ежедневно излизат нови и нови. Разбира се ако се научите да ги разпознавате, и най вече ако помогнете и на приятелите си да се научат да ги разпознават, това не би ви притеснявало.

1. С тагване на снимки
В предната статия бях дал пример за няколко такива приложения. Сега ще споделя малко информация за актуалните в момента.
Моеж би през последните дни, ви е направило впечетление, как приятелите ви, масово биват тагвани в нечии албум в който не фигурират. Най-верочтно, дори и вие самите сте били тагвани в такъв… Известието на стената ви изглежда като това?

Това е примерна разновидност, за скамовете които се разпространяват чрез тагване на снимки. Съществуват много такива, и действат предимно на един и същи принцип.
Веднъж след като сте видели известието за отбелязването на ваш приятел в нечии албум, посредством интересно приложение, вие се опитвате да го посетите (било то, просто от любопитство) и ви излиза прозорец за одобряване на приложението.

След като му дадете одобрение… то автоматично тагва всичките ви приятели в този албум, при което несъзнателно ставате разпространител на това и спомагате разпространениетом му.

Точно този тип скам, може да бъде доста дразнещ за приятелите ви, защото повечето от тях не са наясно че сте направили това неумишлено. Не всеки обича да бъде тагван къде да е, от когото и да е :) Има случай дори с прекратявания на приятелства, блокирани приятели и така нататък…

При допускане на подобни приложения в профила си, вие също така им давате достъп до цялата информация свързана с него… включително и до приятелите си които са включени в списъка си. С подобен набор от данни, подобно невнимание от ваша страна, би довело до доста по глобални последствия от просто тагване на снимки.

2. С приложения във външни сайтове.
В предната статия бях споменал за несъществуващото видео със Чарли Шийн. В последните дни се наблюдава този подобен феномен.

След като видите че ваш приятел е харесал нещо такова, обикновенно отваряте линка да го видите и вие. За разлика от несъществуващото видео с Чарли, това си съществува, само че при опит да си го пуснете, вие неумишлено го харесвате, при което връзката към него се появява на вашата стена.
Как става това?
Когато отворите скам страницата (в случай, че не е премахната когато четете това), кликнете с десен бутон върху плеъра… може да се обедите че това не е флаш-приложение, а снимка на реалният youtube плеър. При кликането си върху нея, тя генерира вашето харесване и чак след това ви презарежда плеърът, от който си гледате видеото. Това разбира се не е толкова опасно, колкото горният пример с приложенията които ви изискват достъп до данните, но все пак е принудително разпространение на информация посредтвом вашият фейсбук профил.

Такива приложения излизат ежедневно. Давам ви само най пресните и глобални примери, до които най вероятно сте се докосвали в последните дни.

Най-доброто което можете да направите, както за себе си, така и за вашите приятели?

– Избягвате да давате достъп, до съмнителни приложения. Преглеждайте периодично приложенията на които сте дали достъп от тази страница (Настройки -> Настройки на сигурността -> Приложения и уебсайтове -> Редактиране на вашите настройки -> Използвани приложения) , и премахвайте тези, които са ви непознати и съмнителни. Докато са в профила ви те имат разположение цялата информация, свързана с профила ви.

– Проверете стената си, веднага след като се осъмните че сте станали жертва на такова и изтриите нежеланата публикация. Добре е да направите това колкото се може по-скоро, преди приятелите ви да са последвали примера ви и да станат част от подобен скам. Някой от тях поставят съобщения, заедно с връзката от ваше име! Не бихте искали да видите, как сте публикъвали порно-клип на стената си и на всичкото отгоре сте писали че това сте вие :) Казвам това на шега, но е възможно. Това са сериозни неща на които трябва да си изградите навик да обръщате внимание, преди да е станало късно.

Както казах… ежедневно излизат нови и нови методи за манипулация на потребителите. В интернет има купища информация с подобни примери и съвети… от вас се изка да я потърсите :)

Освен връзките които съм посочил малко по нагоре в статията, и връзките в тези връзки… обърнете внимание и на тази статия “Ден на безопасността в интернет 2011” в която ще намерите, още полезни връзки, свързани със сигурността в интернет.

Приканвам ви да се присъедините в групите, в които ежедневно се публикъва информация, за нови измамни приложения във Фейсбук

Нека да спрем измамите във Фейсбук” – Която е пълна с ентусиасти, готови да се отзовът на нови подвизи за репорт и разублечение на такива…

“Анти-Спам\Скам” – В която фигурират едни от най-големите имена, спомагащи за развитието на родният интернет, които ще си спестя за сега, за да не пропусна някой :)

Заповядайте в тези групи и задавайте вашите въпроси на воля :)

Виж и:
Най-често задавани въпроси във Фейсбук
Facebook чат добавки (Hacks)
Истината За Фейсбук ??? (Част 1 – Преди и Сега)
Истината За Фейсбук ??? (Част 2 – Парите)
Как да „Like“ -ваме неща без „Like“ бутон
Що е СПАМ (SPAM) и Що е Флууд (Flood)
Скайп СПАМ и как да се предпазим от него
_____________________
Автор: get_peace



Този пост е видян 15378 пъти.
Ако това съдържание ви е харесало, може да го споделите с приятелите си :)
  • 1
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •   
  •  
    1
    Share

За Stanimir Georgiev

Казвам се Станимир Георгиев и имам над 15 годишен опит в сверата на информационните технологии. Занимавам се предимно с уеб изграждане, дизайн, брандинг, администрация и поддръжка на уеб сайтове и онлайн магазини. Чрез професионалния ми опит през годините съм предобил допълнителни компетенции към Онлайн Маркетинг и Търговия, и Оптимизация за търсачки (SEO). Виж портфолиото ми

Коментирай чрез Фейсбук:

Коментари

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*
To prove you're a person (not a spam script), type the security word shown in the picture. Click on the picture to hear an audio file of the word.
Anti-spam image