Стъпки и процеси за развитие и разпространение на вашия уебсайт или онлайн магазин



Тъй като специалноста и услугите, които предлагам са свързани предимно с изработка и поддръжка на уеб сайтове и онлайн магазини, много често работата ми преключва до там и давам насоки на клиентите ми какво следва от тук на татък, както и им давам съвети и препоръки за колеги, които биха им съдействали с необходимите процеси за разпространение и развитие на уеб сайта им… онлайн, а именно маркетинг и оптимизация, като моята работа остава синхронизацията на сайтовете към съответните платформи за маркетинг и оптимизация.

През всичките години опит, които съм нартрупвал съм се сблъсквал с доста казуси от тези свери, които ми помагат в работата ми и допълват общата му култура относто тях, дори смея да твърдя, че по личните ми наблюдения през годините, само общата ми култура се препокрива с професионалните компетенции на много от така наречени “Специалисти” в сферата.

Това, което ми прави впечатление, е че повечето клиенти наистина изключват тази част от плановете си за развитие и си мислят, че след като сайта им бъде готов, хората сами ще започнат да го посещават и да пазаруват от него. А реално, с преключването по работата на даден уебсайт, следва именни най-важната и съществена част, за която е необходимо да се отдели най-голямо перо от бюджета.

А именно, маркетинг и оптимизация за търсачки.

Тъй като все пак съм попадал на клиенти, които си мислят че оптимизацията за търсачки преключва с въвеждането на няколко ключови думи и описания в сайта, а за маркетинг е достатъчно да пуснат един спонсориран пост за няколко лева на ден и всичко тръгва по мед и масло, и “ОТ КЪДЕ НА КЪДЕ ТЕЯ АГЕНЦИИ ИСКАТ ПО 5 000 ЛВ НА МЕСЕЦ ЗА ОПТИМИЗАЦИЯ И ДА МИ ПУСКАТ РЕКЛАМИ, КАТО МОГА ДА СИ ГО ПРАВЯ И САМ”, съм подготвил малка част от основните фактори и процеси, които се извършват при развитието на даден уеб сайт или онлайн магазин.

SEO – Search Engine Optimisation

Процесът на оптимизитране за позициониране на сайта ви напред в търсачките е бавен и е необходима постянна ангажираност от човек, който знае какво прави.

Цената за този тип услиуга зависи от това на каква стойност човека или фирмата оценя времето и усилията си за това + допълнителните разходи за инслтрументи за анализ и подпомагане на оптимизациите. Тяхната цена съшо е индивидиуална и такива инструменти могат да бъдат безплатни, с много ограничени функционалности, както и на различни цени, според допълнителните разширени възможности които биха могли да предложат за олесняване и подсилване на оптимизацията.

Ето и някои от основните фактори, по които се работи перманентно по проектите с включена поддръжка за SEO Оптимизация:

  1. Изследване на ключови думи (Keyword Research):
    Използват се инструменти като Google Keyword Planner, да се идентифицират ключови думи, подходящи за вашия бизнес и таргет аудитория.
  2. Оптимизация на заглавията и мета-описанията:
    Включват се съответните ключови думи в заглавията и мета-описанията на страниците.
  3. Оптимизация на съдържанието (Content Optimization):
    Анализира си и се планира каква информация ще бъде полезна за посетителите и се фокусира върху вашите стоки и услуги. Разработват се качествени статии и блог публикации свързани с тях. Включват се подходящите ключови думи в съдържанието, но то не бива да бъде претоварвано с такива.
  4. Оптимизация на изображения и видео материали:
    Оптимизира се големината и формата на изображенията, за да се намали времето на зареждане на сайта, като техния дизайн трябва да бъде съобразен както с големината на файла, така и с качеството на изображението за да стои добре на сайта и да бъде достатъчно привлекателен. Добавят се подходящи ALT текстове към изображенията, като се включват и ключови думи.
  5. Създаване на мобилно приятелски дизайн (Mobile-Friendly Design):
    Уверяваме се, че уебсайтът ви е лесно достъпен и на мобилни устройства.
    Използваме респонсивен дизайн, който се приспособява към различните екрани.
  6. Бързина на зареждане на страниците (Page Load Speed):
    Оптимизираме скоростта на зареждане на сайта, като използваме различни инструменти за професионален анализ на бързината на страниците и прилагаме необходимите действия за оптимизиране на скороста като използвате компресия на изображения, минимизиране на CSS и JavaScript файлове и други техники.
  7. Създаване на външни и вътрешни връзки (Backlinks и Internal Links):
    Създват се връзки към вашия сайт от други авторитетни уебсайтове в сродни ниши.
    Изграждат се вътрешни връзки между различните страници на вашия сайт.
  8. Социални медии и споделяне на съдържание (Social Media and Content Sharing):
    Активизира се присъствието си в социалните медии и се споделя съдържание, което привлича вниманието на хората. Включват се социални икони и бутони за споделяне на вашите страници.
  9. Анализ и следене (Analytics and Tracking):
    Използват се инструменти като Google Analytics, за да се следи посещаемостта и поведението на посетителите. Анализират се данните и стратегията се оптимизира и адаптира според тях.
  10. Локална оптимизация (Local SEO):
    Бизнеса/сайта се регистрира в Google My Business и се предоставя подробна информация за вашата локация и контакти.
    Популяризира се в онлайн директории и рецензии на местни бизнеси.
    Не забравяйте, че оптимизацията на сайт е процес, който изисква време и търпение.
    Съдържанието трябва да се актуализира редовно и да се следи за промени в алгоритмите на търсачките, за да запазите конкурентно предимство.

Това са само 10 примерни и ключови фактори за оптимизация и развитие на сайта ви, но съвсем не са всички.

Гугъл често сменя алгоритмите си и не се очудвайте ако днес излизате на първа страница, защото оптимизацията ви е топ, а утре изчезнете на цяло от всичките му страници.

РЕКЛАМА / МАРКЕТИНГ

Едни от най-разпространените платформи за реклама са Google или Facebook.

За разлика от SEO резултатите тук може да са доста по бързи и да започнте да виждате нарастващите посещения и покупки в сайта си оше на следващия ден, но това съвсем не означава, че всичко преключва със стартирането на рекламата ви.

След нейното успешно стартиране следва съществения процес по нейния мониторинг и оптимизация или на по-просто казано, да направите така, че вашите реклами да ви носят най-добри резултати за възможно най-малко разходи.

Например, ако сте инвестирали в даден продукт 10лв и го обявите за 20лв, то ако пуснете реклама за 10лв и го продадете, то вие нямате никаква печалба… да не говорим, че много често в опитите си хората да се рекламират, не само не са на печалба, ами и са на загуба. Ето защо процеса по отимизация на рекламите и осъвършенстрването им да носят максимално много резултати за максимално оптимизиран и малък бъджет е основната цел при рекламирането на вашия проект и то зависи от много фактори.

Ето и някои от основните от тях

  1. Ключови думи (Keywords):
    При рекламите в гъгъл например, един от основните фактори също е правилния подбор на ключови думи и те са в основата на това кой ще види рекламата ви и дали този потребител е този, от който имате нужда. Например, ако заложите неподходящи и необмислени ключови думи има шанс да привлечете към рекламта си хора, които не са част от вашата таргет аудитория и по този начин да си плащате за реклама и привличане на потребители, които не са ви нужни.
  2. Обяви (Ads):
    Създават се привлекателни обяви, които се фокусират на предимствата и уникалните характеристики на вашите стоки и услуги.
  3. Целева аудитория (Target Audience):
    Избира се целева аудитория, която би имала интерес към вашия бизнес.
  4. Географска насоченост (Geographic Targeting):
    Ако вашата клиентела е локална, използвайте географска насоченост, за да покажете обявите си на хора във вашия регион.
    Например, ако сте в София, насочете обявите към този град и околните райони.
  5. Бюджет и ставки (Budget and Bidding):
    Задава се дневен или месечен бюджет за вашите реклами.
    Решете как ще се отчита (например, CPC – цена на клик или CPM – цена на хиляда показвания) и се задава стойност на съответните ставки.
  6. Разширения на обяви (Ad Extensions):
    Използват се разширения на обяви, за да се предостави допълнителна информация и да увеличи видимостта на обявите.
    Пример за разширение: “Покажете адреса на бизнеса в обявата си, за да насочите посетители директно към него.”
  7. Измерване на резултатите (Conversion Tracking):
    Инсталират се специални кодове за проследяване на конверсии, за да измервате ефективността на вашите реклами.
    Следят се конверсии като изпращане на запитвания или онлайн покупки.
  8. Тест на обяви (Ad Testing):
    Провеждат се A/B тестове на различни версии на обявите, за да се види коя от тях работи по-добре и носи по-добри резултати за по-малко разходи.
    Пример: Тестват се две различни обяви с различни заглавия и текст, за да се определи коя привлича повече кликвания.
  9. Релевантност на страниците след клик (Landing Page Relevance):
    Трябва да се уверим, че страниците, към които препращате потребителите след клик, са релевантни за тяхната търсена информация.
    Например, ако имате обява за продажба на определен продукт, препращайте към страница с подробности за него.
  10. Мониторинг и оптимизация (Monitoring and Optimization):
    Редовно се следи и анализират данните от вашите рекламни кампании.

Кампаниите се оптимизират, като се променят и допълват ключови думи, обяви и бюджети в съответствие с резултатите.

Помнете, че платформи като Google Ads и Facebook ads са динамичен инструменти, и успешната рекламна стратегия може да се променя с времето. Ефективната реклама изисква непрекъснато тестване и оптимизация.

ДОПЪЛНЕНИЕ

Опоменатите по-горе процеси за оптимизация и реклами са само малка част от изграждането, поддържането и развитието на една успешна маркетинг стратегия, и тези неща хората ги учат и практикуват с години. Може да се замислите за това, следващия път когато решите че залагането на ключови думи в сайта ви и пускането на една реклама на сляпо за минимален бюджет са достатъчни за да започнете да се наслаждавате на вашите успехи в продажбите и развитието на бизнеса си.

ПРЕПОРЪКИ

Ако прецените, че тази статия ви е била полезна, може да я споделите за да достигне до повече хора.

Препоръчвам да прочетете и статиите ми:



Този пост е видян 744 пъти.
Ако това съдържание ви е харесало, може да го споделите с приятелите си :)
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •   
  •  

За Stanimir Georgiev

Казвам се Станимир Георгиев и имам над 15 годишен опит в сверата на информационните технологии. Занимавам се предимно с уеб изграждане, дизайн, брандинг, администрация и поддръжка на уеб сайтове и онлайн магазини. Чрез професионалния ми опит през годините съм предобил допълнителни компетенции към Онлайн Маркетинг и Търговия, и Оптимизация за търсачки (SEO). Виж портфолиото ми

Коментирай чрез Фейсбук:

Коментари

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*
To prove you're a person (not a spam script), type the security word shown in the picture. Click on the picture to hear an audio file of the word.
Anti-spam image